Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

'A Nexus megdolgozott a pénzéért'

2006.08.22. 23:30
A Nexus Kft. megdolgozott a pénzéért, nem követett el hibát a tűzijáték szervezésekor – nyilatkozta az Indexnek Simon Gábor, a társaság ügyvezetője. A Nexus vezetője természetesnek tartja, hogy VIP-vendégeiket az előrejelzések alapján tájékoztatták a várható esőről. A tragédiát nem a tűzijáték kilövése okozta, a katasztrófa megelőzése pedig nem a cég, hanem az erre a feladatra specializálódott szervek feladata - hangsúlyozta Simon Gábor.

"A Nexus Kft. megdolgozott a pénzéért" - válaszolta az Indexnek elsőként megszólaló Nexus Kft. ügyvezetője. Simon Gábor leszögezte, a tűzijáték kivitelezése professzionális volt, az égi parádé miatt nem sérült meg senki sem. A vasárnapi, tragikus tűzijáték óta hallgatásba burkolódzó cég iránytója természetesnek nevezte, hogy hallgatásra kérte őt az ünnepi tűzijátékot szervező Miniszterelnöki Hivatal, mert mint mondta: érthető igény volt, hogy amíg nem zárul le a vizsgálat, ne beszéljenek.

Hallgatási fogadalom

Bár Szilvásy György kancelláriaminiszter azt állította, hogy ő kérte a társaságot a hallgatásra, ezt Simon nem erősítette meg. Azt azonban nem kívánta közölni, ki kért tőlük nem kötelező jellegű hallgatási fogadalmat. „A tűzijáték a bruttó 250 milliós vállalkozási díj felét tette ki, a maradék pénzből a kísérő rendezvényeket finanszíroztuk, vagyis az örömkoncertet, a kenyérfesztivált, illetve az olyan járulékos költségeket fizettük, mint például a takarítás, a rendőrségi kivonulás, a BKV-járatmódosítások, a mobil vécék, az útlezárások, egyéb logisztikai költségek, valamint a biztosítás díja - állította Simon Gábor.

A Nexus cégvezetője tévesnek titulálta azokat a híreket, hogy ne konzultáltak volna a meteorológus szakemberekkel. Állítása szerint vasárnap délután hatkor beszélt utoljára az Országos Meteorológiai Szolgálattal és egyéb szakemberekkel a várható időjárásról, akik nem tettek említést a közelgő szélviharról. Azt valószínűsítettek a szakemberek, hogy zivatar lesz, ez alapján hívták fel VIP-vendégeik figyelmét SMS-ben arra, hogy hozzanak magukkal esőkabátot. "Ha tudjuk, milyen időjárás következik, nem szálltunk volna hajóra, veszélybe sodorva a családunkat és a vendégeinket" – mondta Simon Gábor.

Tűzijáték politikai hátszélben?

Nem a tűzijáték kilövése, hanem a váratlan természeti csapás okozta a katasztrófát – hangsúlyozta Simon Gábor. Úgy vélte, nem hibáztak, amikor nem állították le az égi parádét véglegesen, ugyanakkor tagadta azt, hogy hatósági figyelmeztetésre szüneteltették volna a rakéták kilövését. Szerinte a helyszínekhez rendelt pirotechnikai szakemberek döntöttek a szüneteteltetés mellett, viszont amikor alábbhagyott a nagy szél, folytatták a programot. Simon úgy gondolja, nagyobb pánikot okoztak volna azzal, ha leállítják a programot, hiszen becslések szerint a résztvevő 1-1,5 millió ember nagy része az ítéletidő után is a helyén maradt.

A cégvezető tagadta, hogy politikai hátszelüknek, esetleg Horn Gábor korábbi „ünnepségfelelőshöz” fűződő viszonyuknak köszönhetnék az utóbbi évek állami megrendeléseit. Simon Gábor állítja, hogy a koordinációs államtitkárt - aki például az idei örömkoncert szervezésében is közreműködött - nem ismeri. Szerinte kevés olyan társaság létezik, amely ilyen nagy tapasztalattal, vagyis ötszáz sikeresen lebonyolított rendezvényes referenciával bírna.

Megnevezték a felelősöket


Simon Gábor
Fotók: Németh Dániel

Simon szerint az a kancellária kompetenciája, miért zárta ki a nyílt közbeszerzési eljáráson a társaság vetélytársait. A cégvezető nem tartotta tisztének véleményezni, hogy ha nem ők, akkor ki felelős négy ember halálért és sok száz ember sérüléséért. Simon úgy vélte: akit a felelősség illet, azt a kancelláriaminiszter megnevezte .

A Nexus megbízásainak többsége a magánszférából származik, az állami megbízások aránya ötven százalék alatti - mondta Simon Gábor. Azzal a céggel már nem állnak kapcsolatban, amely a 2003-as tűzijáték lebonyolításában közreműködött, és amely társaság rossz szervezése miatt egy uszály és egy teherautó is felrobbant.

Simon Gábor leszögezte: nem cégének, a Nexusnak kell katasztrófatervvel rendelkeznie, hanem az erre a feladatra specializálódott szerveknek. „Végig együtt dolgoztunk a hatósági emberekkel, a BKV képviselőivel a szervezés teljes ideje alatt. A szervezési munka összetettségét jól jellemzi, hogy egy-egy nagy megbeszélésen akár hetvenen is voltak” – mondta az Indexnek a Nexus ügyvezetője.