János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A MEH megtiltotta a Nexusnak, hogy beszéljen

2006.08.22. 13:30
A kancelláriaminiszter megtiltotta a tűzijáték szervezéséért felelős Nexus Reklámügynökség Kft.-nek, hogy a vasárnap esti eseményekről nyilatkozzon. A cégvezető, Simon Gábor részt vett a kormány hétfői válságülésén, a 208 milliós állami ünnepség rendezője azóta azonban elérhetetlen.

A tragikusan végződött augusztus 20-i tűzijáték szervezője, a Nexus Reklámügynökség a vasárnap esti katasztrófa óta hallgatásba burkolódzik. A céget budapesti székhelyén személyesen és telefonon sem lehet elérni. Az Index hiába kereste a cég ügyvezetőjét is, Simon Gábor mobiltelefonját nem vette fel, sms-ben feltett kérdéseinkre sem válaszolt.

Megkérték a hallgatásra

Szilvásy György kancelláriaminiszter kedden a Napkeltében azt közölte, hogy a tűzijátékot lebonyolító Nexus Kft. a kormányzat kérésére nem nyilatkozik, mivel azt kérték a cég képviselőitől, hogy a négy halálos áldozatot és háromszáz sérültet követelő rendezvénnyel kapcsolatos vizsgálat lezárultáig ne álljanak a nyilvánosság elé. Péterfalvi Attila, az adatvédelmi biztos az Index megkeresésére úgy nyilatkozott, hogy a kancelláriaminiszternek nincsen olyan törvényi felhatalmazása, amely feljogosítaná a társaság nyilatkozatainak letiltására. Péterfalvi úgy vélte, a cég és a MEH közötti szerződés közérdekű adat, ezért azt a kancellária köteles lenne kiadni.

Hol van a B terv?


Szélviharban is folytatódott a tüzijáték
A ünnepség szervezésére vonatkozó közbeszerzés és szerződéskötés részletei azonban egyelőre nem nyilvánosak. A kormányszóvivői tájékoztatón hétfőn megpróbáltuk kideríteni, hogy kik döntöttek a közbeszerzési eljárás nyerteséről, de Szilvásy György arra hivatkozva, hogy ez eddig nem volt vizsgálódásának tárgya, nem válaszolt. Kérdéseinket kedden írásban is elküldtük a kormányszóvivőnek, és kértük a kancellária és a Nexus közötti szerződés másolatát, hogy kiderüljön, hogyan szabályozták egy esetleges katasztrófahelyzetben a feladatokat, egyáltalán a megállapodás tartalmazott-e vis maior esetére úgynevezett B tervet. Írásban kértük Danks Emese korményszóvivőtől azt is, hogy nyilatkozzon arról, eddig mennyi pénzt fizettek ki a cégnek, amely 2003 óta rendszeres megnyertese volt az állami ünnepségek rendezésére kiírt pályázatoknak.

Leléptették a konkurenciát

A 2006-os tenderről annyi tudható, hogy a Nexuson kívül indult még az E-Novo Kft., a Mafilm Rt. és a Sensation Kft is., de ezek ajánlatát érvénytelennek minősítette a pályázatot meghirdető Miniszterelnöki Hivatal, így a Nexus lényegében versenytárs nélkül nyerte el a 208 milliós üzletet. A cég bonyolította le 2005-ben az államalapítás ünnepének központi eseményeit, akkor nettó 284 millió forintért. A Nexus részt vett a 2004. május 1-jei EU-csatlakozási ünnep és az idei március 15-i nemzeti ünnep állami rendezvényeinek megszervezésében és lebonyolításában is.

A múlt uszálya

A Nexusnak voltak már tapasztalatai az augusztus 20-i állami rendezvények szervezésében is, 2003-ban ugyanis áfa nélkül 256 millió forintos megbízást kapott a tűzijáték lebonyolítására. Az esemény akkor sem volt zökkenőmentes: a Dunán kigyulladt egy rakétákkal teli uszály, a Gellért-hegyen pedig lakóépületeket veszélyeztetve égett le egy tüzijátékrakétákkal megrakott teherautó. A hajóról akkor két embert kellett kimenekíteni az irányíthatatlanná vált több száz pirotechnikai eszköz elöl, és a Gellért hegyen is kisebb pánikokot okozott a lángoló jármű.


Tűzszerészek összeszedik a Dunába hullott, fel nem robbant pirotechnikai eszközöket

Az Index azt is szerette volna megtudni Szilvásy Györgytől, hogy hogyan eshetett a választás ismét a három éve rendőrségi vizsgálattal végződő ünnepség főszervezőjére, a miniszter azonban nem válaszolt kérdésünkre. A vasárnapi tűzijátékkal kapcsolatos vizsgálat eddigi érdekessége, hogy a cég és alvállalkozói a tűzoltóság és a rendőrség kérésére az erős vihar miatt néhány percre felfüggesztették a rakéták kilövését, igaz a korábbi közlésekkel ellentétben nem az összesét. Néhány percig a Gellért-hegyi helyszínről nem indítottak rakétákat. A cég a rövid szünet után azonban a 100 kilométer per órás szél és az azt kísérő jégeső ellenére úgy döntött, hogy folytatja a tűzijátékot a Gellért-hegyről is.

Kettéváltak

A közel tízéves Nexus Reklámügynökség Kft. árbevétele a sorozatos állami megrendelések előtt, 2002-ben 260 millió forintra rúgott. Érdekes, hogy a rendezvényszervezés terén elért lendületes fejlődés kezdetén, 2004-ben kivált a Simon Gábor irányította cégből az egyik alapító, Horváth Attila, aki hasonló névvel saját külön vállalkozást indított. Horváth Nexus Kommunikáció nevű cége pedig összeolvadt Geszti Péter jól menő ügynökségével, amely Akció-Nxs Kft.-ként vált ismertté a szakmában.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!