Ilona
17 °C
31 °C
Index - In English In English Eng

A Nexus VIP-vendégei egy kompon hánykolódtak

2006.08.21. 15:25
A tűzijátékot szervező Nexus Reklámügynökség VIP-vendégei egy egykori kompra kaptak meghívót a tűzijáték-néző partyra. A Csata komphajón azonban szétázott az exkluzív vendégkör, pedig a Nexus sms-ben figyelmeztette saját vendégeit, hogy a várható rettenetes időjárás, jégeső miatt az esőkabátjukat ne felejtsék otthon. A rakétákat kilövő alvállalkozóikat viszont látszólag elfelejtették figyelmeztetni.

A dunai kompon kilenc körül borultak az asztalok, dőlt a színpad, csúszkáltak a székek. A hánykolódó kompon az esti programok főszervezője, a Nexus Reklámügynökség VIP-vendégei, valamint üzletembereket és néhány politikus várta, hogy végre partot érjenek.

Jégesőt prognosztizáltak

Az Index információi szerint a szervező cég meghívottai, azok is, akik a kompra voltak hivatalosak, és azok, akiknek állóhajókra biztosítottak belépőt, nem sokkal a tűzijáték kezdete előtt figyelmeztető sms-t kaptak. A Nexus üzenete arra figyelmeztette a VIP-vendégeket, hogy hozzanak magukkal esőkabátot is a várhatóan rosszra forduló időjárás miatt. A cég jégesőt is prognosztiált az sms-ében. A szervezők a meteorológiai előrejelzések miatt a biztonság kedvéért maguk is betáraztak viharkabátokból. Ennek ellenére az állófogadásra berendezett komp, amely gyakorlatilag nem rendelkezik fedett kabinnal, fél nyolckor kifutott.


Olvasóink képei!

Somogyi lemaradt

A családtagokkal együtt közel 200 fős VIP-vendégkör jórészét a Nexussal hosszú ideje együttműködő Magyar-Görög Üzleti Tanács hívta meg. A tanács titkára, Jánosi György az Index kérdésére elmondta, hogy a listán szerepelt többek között Somogyi Ferenc volt külügyminiszter valamint Bartha Ferenc, a Trigránit Rt. társelnöke, de ők nem értek oda az indulásig.

Újhelyi és Dávid elázott

A hajón volt azonban Újhelyi István, az MSZP alelnöke, az önkormányzati tárca államtitkára és Dávid Ibolya az MDF elnöke. Újhelyi az Indexnek arról mesélt, hogy egy-két esőcsepp esett le, aztán azonnal lecsapott a vihar. A hajón egyetlen védett hely sem volt. A vihar szétszaggatta a sátrat és a padokat is arrébb tolta. Újhelyi a gyerekeit egy sarokba menekítette, és a testével védte őket. Aztán észrevette a gépházat, és oda menekítette a családját a vihar elől. Nem volt elég a vihar, a hajó is elromlott, mondta Újhelyi, így csak fél tizenegykor tudtak kikötni, és akkor is a legközelebb, a Lánchíd lábánál. A fedélzeten tartózkodott Dávid Ibolya, az MDF elnökasszonya is, aki közlése szerint szintén a Magyar-Görög Üzleti Tanács vendége volt.

150 szóróviharkabát

Az Index információi szerint a hajón, amelynek a kisebb hajók biztonságos kikötése idejéig a nyílt vízen kellett vesztegelnie a vihar ellenére, mintegy 150 viharkabátot osztottak szét. Az Index megpróbálta elérni a Nexus Reklámügynökség vezetőjét, de Simon Gábor hétfőn elérhetetlen volt.

Értesüléseink szerint tehát a Nexus tisztában volt azzal, hogy vihar közeleg. A tűzijátékot technikailag kivitelező alvállalkozóit erről azonban nem értesítette, legalábbis az MTI-nek és az InfoRádiónak nyilatkozó pirotechnikus tagadta, hogy tudtak volna a közelgő ítéletidőről.

Pedig a törvényi szabályozás, a polgári célú pirotechnikai tevékenységek felügyeletéről szóló 155/2003. számú kormányrendelet értelmében "erős szélben (függetlenül, hogy milyen a szélirány) a pirotechnikai termékek felhasználásának lebonyolítását el kell halasztani, valamint amennyiben elkezdték, úgy a felelős pirotechnikus állítsa le a működtetést, ha ez lehetséges". (Bizonyos rendszerek biztonságosan nem állíthatóak le: Amit kilőnek, az felrobban: nem kell rettegni az elsodródott petárdáktól). A budapesti tűzijátékot a pirotechnikusok szerint nyolc percre le is állították, ám a szél mérséklődése után újrakezdték. Igaz, több szemtanú is megesküdne rá, hogy a legnagyobb vihar közepén is lőttek fel tűzijáték-rakétákat. Lehetséges, hogy a tűzijáték felfüggesztésével a Nexus nem teljesítette volna a szerződésben vállaltakat, így elesett volna bevételeitől is.