16:00, December 01.
Horvátország 0
Belgium 0
Ahmad bin Ali Stadion F csoport
16:00, December 01.
Kanada 0
Marokkó 0
al-Tumama Stadion F csoport
20:00, December 01.
Japán 0
Spanyolország 0
Kalifa Nemzetközi Stadion E csoport
20:00, December 01.
Costa Rica 0
Németország 0

Négy halott, 300 sebesült a tűzijátékon

2006.08.21. 18:59
Az eddigi adatok szerint négy halottja és öt kórház adatai alapján 300 sebesültje van a budapesti viharnak. 15 súlyos sérült mellett 4-5 életveszélyes sérültet is ápolnak. A belvárosban, a budai rakparton és a várban is voltak sebesültek, egy ember eltűnt a Dunában. Demszky Gábor vizsgálatot sürget, az Országos Meteorológiai Szolgálat előre jelezte, hogy éppen a tömegeket vonzó tűzijáték idején éri el a fővárost a vihar. Megállás nélkül dolgoznak a tűzoltók.

Négy halálos áldozata és öt kórház adatainak összesítése alapján mintegy 300 sebesültje van a vasárnap esti, 120 kilométeres sebességgel süvöltő orkánnak, mely a budapesti tűzijátékra összegyűlt 1-1,5 milliós tömegre csapott le, szinte percre pontosan a tűzijáték kilenc órás kezdetekor. A halottak egyike egy 12 éves kislány. Őt, és egy 30-40 év körüli férfit egy a budai rakparton kidőlt fa alól nem tudták már élve kimenteni - mondta el az Indexnek Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

A kórházban ápoltak közül 15-en súlyos, 4-5-en életveszélyes állapotban vannak. Budaházy Emil, a Péterfy Sándor utcai kórház főigazgatójának tájékoztatása szerint kórházukban 136 sebesültet láttak el, az öt súlyos sérült közül kettő az intenzív osztályon, egy a szubintenzív osztályon fekszik, két ember már túl van az életveszélyen. Deák Tamás, a Szent János Kórház Ortopéd-traumatológiai osztályának adjunktusa 45 sérültről számolt be. Húsz ember súlyos sérüléseket szenvedett, közülük egy továbbra is az intenzív osztályon fekszik, két embert az idegsebészeten kezelnek.

Országos Baleseti és Sürgősségi Intézetbe vasárnap este 55 sérültet szállítottak az intézetbe, akik közül 14-et felvettek. Öt sérültet megműtöttek. Egy ember továbbra is súlyos, életveszélyes állapotban van. Négy ember állapota súlyos, de nem életveszélyes. A Madarász utcai gyermekkórházban 30 sérült gyermeket láttak el. Négyen impressziós koponyasérülést, hárman végtagsérülést szenvedtek.

(Ha vannak képeik az esti viharról, küldjék el nekünk)


Olvasóink képei
A harmadik áldozat egy idősebb nő, aki a pesti rakparton nézte volna a tűzijátékot: esetében még nem egyértelmű a halál oka, elképzelhető, hogy a vihar és tömegben kitörő pánik miatti ijedtség okozta a halálát. Korábban az MTV Híradója azt közölte, hogy hajnalban a kórházba szállított sérültek egyike is meghalt, de ezt az információt reggel cáfolták.

Garamvölgyi László, az ORFK kommunikációs igazgatója az Indexnek hétfőn elmondta, hogy a negyedik áldozatot Ercsinél, egy kőgátnál találták meg. A hétfőn délután egykor megtalált román állampolgárságú nő férjét még keresik, ő az egyetlen eltűnt személy. A 47 éves nő holttestét a szobatársa azonosította, miután az áldozat ruházata és a személyleírás is a Budapesten eltűnt nőre illett - tudtuk meg az ORFK szóvivőjétől. (A román állampolgárságú áldozatról a tv2 úgy tudja, hogy magyar nemzetiségű volt.)

Ki a felelős?

Egyértelműen a szervező Nexus Reklámügynökség felelősségének nevezte a tüzijáték lefújásának elmaradását a BRFK és a főpolgármester. A Nexus nem reagál a megkeresésekre. A meteorológusoktól csak a rendőrség kért tájékoztatást, de csak a vihar előtti percekben értesültek a konkrétumokról.
Percekkel a vihar előtt tájékoztatták csak a rendőrséget >>>>

'Csak azt láttam, hogy testek hevernek mindenfelé'
A vihar kitörése után alig egy órával indult az Index Tragikus tűzijáték fóruma. A szemtanúk sorra írták meg élményeiket, cikkünkben ezekből válogatunk. Darth Plaqueis az egyik áldozat édesapját vigasztalta, Luck09 egymást taposó emberekről számolt be, Asenki és kisfia maga is megsérült.
A beszámolók >>>>

A Dunán felborult egy motorcsónak, ennek utasai közül két ember eltűnt. Őket nagy erőkkel keresik a Dunán. Összeütközött egy sétahajó és motorcsónak is, itt személyi sérülés nem történt.

Sokakhoz hasonlóan a vízi segélyhívó szolgálatot működtető Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület (RSOE) sem kapott tájékoztatást a várható augusztus 20-i viharról, mondta el az Indexnek Kutasi György, a diszpécserszolgálat vezetője. Mint mondta, az RSOE csak extrém időjárási helyzetekben kap téjékoztatást, és a három halálos áldozatot követelő orkán hajózási szempontból nem minősült extrémnek. Az időjárásról egyébként a hajók kapitányainak maguknak kell tájékozódnia. Bővebben>>: „Elvileg nem volt veszélyes a vihar”

Katasztrófahelyzet

A mentők mintegy 100 sérültet szállítottak kórházakba vagy láttak el a helyszínen. Győrfi Pál szóvivő hangsúlyozta, hogy a fővárosi kórházakba nagyon sokan érkeztek magánúton is. A sebesülteknél a fejsérülés, a csonttörés volt a leggyakoribb, de volt olyan is, akinek a szemét szúrta át valami - mondta el a szóvivő, aki szerint az elmúlt évek legsúlyosabb tömegbalesete lett a tűzijátékból. A mentést ráadásul nehezítette, hogy a mentőautók a tömegben nehezen tudták megközelíteni a sérülteket, koordinálni kellett a pánikszerű, sokszor ugyanazon eseményre vonatkozó bejelentéseket.


Nézze meg képeinket!

Munkatársunk a Péterffy Sándor utcai kórházban járt, ahol a dolgozók sosem látott katasztrófahelyzetről beszéltek, a több száz sebesült ellátásához minden elérhető orvost és nővért riasztottak. Bővebben >>>>

A tűzszerészek Buda több részén fel nem robbant pirotechnikai eszközöket keresnek, a Városházán pedig rendkívüli ülést tart a fővárosi védelmi bizottság. Az elsodródott petárdákról bővebben itt olvashat>>>

Megállás nélkül dolgoznak a tűzoltók

Még mintegy 250 helyen kell beavatkozniuk a fővárosi tűzoltóknak Budapesten a vihar miatt - közölte a tűzoltóság hajnalban az MTI-vel. Mint a tűzoltóság diszpécsere elmondta, hajnali öt óra tájban is folyamatosan érkeztek a lakossági bejelentések a vihar okozta károkról. Az ügyeletes valószínűnek tartotta, hogy a bejelentések száma - ahogy a lakosság felébred és észleli a károkat - a következő órákban még tovább nő.

A tűzoltók nagy erőkkel végzik a kármentesítési munkálatokat - tette hozzá. A katasztrófavédelem szóvivőinek korábbi nyilatkozatai szerint a tűzoltókat főként kidőlt fákhoz, összetört autókhoz és megsérült háztetőkhöz riasztották. A rendőrség és a mentőszolgálat ügyeletén a távirati iroda érdeklődésére közölték, hogy a viharral összefüggésben hajnalban már nem kaptak riasztást.

Előre jelezték

Az Országos Meteorológiai Szolgálat már vasárnap délelőtt figyelmeztetett arra, hogy Budapesten zápor, zivatar, sőt vihar várható. A szolgálat honlapján szó szerint ez a figyelmeztetés olvasható még most is: "Nyugatról kelet felé egy hidegfront vonul át az országon. A front mentén zivatarzóna alakult ki, amelynek környezetében 90 km/ó-t meghaladó széllökés, jégeső és helyenként felhőszakadás is előfordulhat."


Galéria! Képek: MTI

Demszky Gábor főpolgármester a fővárosi védelmi bizottság éjszakai ülése után azt mondta: a tragédia nem következett volna be, ha a szervezők a meteorológiai szolgálat jelentése után lemondták volna a tűzijátékot, ezért vizsgálatra van szükség. Demszky Gábor szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányságot nem terheli felelőség a történtekért. Hangsúlyozta, hogy a főváros nem állíthatja le a tűzijátékot, mert az nem fővárosi rendezvény. A főpolgármester szerint óriási károk érték Budapestet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat ügyeletese, Molnár László elmondta, hogy a várható viharról csak a Budapesti Rendőr-főkapitányság kért tájékoztatást, a budapesti tűzijáték szervezői nem.

Demszky vizsgálatot kér >>>>

Negyven helyen szakadtak le a felsővezetékek
Továbbra is fennakadást okoznak a fővárosi tömegközlekedésben az esti vihar okozta károk. A káoszt fokozza, hogy Dél-Budán a metróépítkezés miatt lezárták a Móricz zsigmond körteret, és a Fehérvári út egy részét is. A szél miatt kidőlő fák több mint 40 helyen szakították le a felsővezetéket. Saliga József hozzátette: munkatársaik folyamatosan dolgoznak a hibák elhárításán. A közlekedési helyzetről bővebben itt olvashat>>>
  • Tippek
  • Hírek