Senki sem vállalja a felelősséget az augusztus 20-i katasztrófáért

2006.08.21. 15:21
A szervező Nexus Reklámügynökségre mutogatnak a hatóságok az augusztus 20-i, három halálos áldozattal és 287 sebesülttel tragikusra fordult tűzijáték miatt. Ugyan a pirotechnikusok szerint a katasztrófavédelem és a rendőrség is leállíttathatta volna a tűzijátékot, a katasztrófavédelem nem tudott a viharról, a rendőrök meg csupán biztosítási feladatokat láttak el, állításuk szerint az eseményt nem állíttathatták le. A viharról amúgy csak ők értesültek, pár perccel az orkán kitörése előtt.

Bár a meteorológusok percre pontosan előrejelezték, hogy a tüzijáték elején orkánerejű vihar csap le Budapestre, mégse volt senki, aki felfüggesztette volna az ünnepi rendezvényeket, vagy figyelmeztette volna a tüzijáték közönségét a veszélyre. Demszky Gábor szerint a tüzijátékot csak a szervező és az esemény biztosításáért is felelős Nexus Reklámügynökség fújhatta volna le. Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint a szervezők nem is kértek tájékoztatást a várható viharról, csak a rendőrség.

A Nexus Reklámügynökség nem reagált az Index megkeresésére. A halálos áldozatokat követelő katasztrófa óta a cég képviselői senkinek sem nyilatkoztak, nem vállalták a felelősséget a történtekért és magyarázattal sem szolgáltak.

„Akkor is sokan megsérülnek, ha nem lőjük fel a rakétákat”

A viharról a tűzijátékrakétákat fellövő pirotechnikusokat sem tájékoztatták. Az InfoRádiónak nyilatkozó pirotechnikus azonnal leállította a tűzijátékot, amikor elért hozzá a vihar. Becslése szerint mintegy nyolc percen át nem lőttek fel rakétákat, de aztán folytatták a programot. A rakpartok már jóval a tűzijáték előtt megteltek, és akkor is sokan megsérültek volna, ha nem lövik fel a rakétákat, mondta.

Elmondása szerint az engedélyező hatóságok - köztük a rendőrség és a tűzoltóság - nem írták elő, hogy hivatalos előrejelzést kellene kérniük az OMSZ-től. "Nekünk abban van felelősségünk, hogy amennyiben az idő engedi, elkezdjük a programot, amennyiben pedig nem lehet folytatni, leállítsuk" - nyilatkozta az MTI-nek a gellérthegyi pirotechnikus. Szerinte a szervezőknek csakúgy, mint a katasztrófavédelemnek vagy a tűzijátékot engedélyező tűzoltóságnak és rendőrségnek is joga lett volna a rendezvény előtt lefújni a programot.

Másra mutogatnak

Ehhez képest a Katasztrófavédelem nem kapott tájékoztatást a várható viharról, a rendőrség szerint pedig nekik csupán biztosítási feladataik voltak, a tűzijátékot csak a szervező Nexus Reklámügynökség állíthatta volna le. A cég egyébként tudott is róla, hogy nagy vihar lesz, mert előre figyelmeztette VIP-vendégeit, hogy hozzanak az eseményre esőkabátot. A tűzoltóság szóvivőjét egyelőre nem sikerült megszólaltatnunk. (A VIP-vendégek hánykolódásáról bővebben itt olvashat>>>

Felmerül az OMSZ felelőssége is, hiszen a meteorológusok saját állításuk szerint másfél órával a vihar előtt "közleményt adtak ki". A hírt a Petőfi Rádió adta le, de azért ez nem igazán nevezhető széles körű tájékoztatásnak. Az OMSZ az ügyben sajtótájékoztatót tart, amit a kormány válságstábjának ülése miatt délelött tízről délutánra halasztottak.

Az OMSZ az MTI-hez vasárnap délután eljuttatott előrejelzésében még csak zivatart említett. Molnár Lajos meteorológus este nyolckor beszélt a Petőfi Rádióban, az OMSZ honlapjára pedig fél nyolckor került ki a hír. A Metnet.hu amatőr meteorológusai már este héttől a Budapesten várható orkánról értekeztek az oldal fórumain.

A főpolgármester még vasárnap összehívta a budapesti válságstábot, ahol az események kivizsgálását és a felelősök megtalálását ígérték. Demszky szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányságot nem terheli felelősség a történtekért, a rendőrök megfelelően cselekedtek. A főpolgármestert szintén nem tájékoztatták előre a várható viharról.

A kormány még csak vizsgálódik

A miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc csak hétfő reggelre hívta össze a kormány válságstábját. A kormány azonnali vizsgálatot rendelt el a katasztrófahelyzet részleteinek tisztázására, közölte újságírókkal Danks Emese kormányszóvivő. Teljes körű vizsgálatot ígért Danks, aki egyetlen érdemi kérdésre sem reagált, csupán azt hangoztatta, a vizsgálat vezetésével Szilvási György kancelláriaminisztert bízták meg, aki késő délután áll a sajtó rendelkezésére a részletekkel.

A válságstáb ülésén a mentőkért is felelős egészségügyi miniszter, Molnár Lajos nem vett részt. Molnár hétfőn felkereste a sérülteket ápoló kórházakat, majd sajtótájékoztatón értékelte tapasztalatait. Szerinte mind a főváros egészségügye, mind a mentők "jól vizsgáztak". "Nincs az a haditerv, amely túlélné a csata első öt percét" - mondta Molnár Lajos arra a felvetésre, hogy volt-e a kormánynak katasztrófaterve, hozzátéve, hogy rendelkeztek ilyennel. A meglévő orvosi szaktudás és az "így vagy úgy" működő intézményi struktúra "ad biztonságot az ilyen helyzetekre".

Danks az ünnepségek és a katasztrófa előtt még azzal büszkélkedett, hogy az idei augusztus 20-i rendezvények 23 millió forinttal kevesebbe kerülnek a tavalyinál. "A cél az volt, hogy amennyire lehet, csökkentsék a költségeket, de legalább olyan színvonalú legyen az ünnepi rendezvénysorozat, mint amit eddig is megszoktak az emberek" - jelentette ki az InfoRádiónak még az ünnepségek előtt.

„Elsősorban életeket kellett menteni”

A rendőrség egész nap folyamatos tájékoztatást kapott a várható eseményekről, többek között az OMSZ-től is. A viharról konkrét figyelmeztetést - hogy várhatóan hol sújt le - csak percekkel az orkán kitörése előtt kaptak, így csak az állomány tájékoztatására és tartalékos erők bevonására maradt idő, mondta el az Indexnek Schőn Péter, a BRFK kommunikációs igazgatója. Szemtanúk beszámolója szerint ugyanakkor a vizirendőrök már 8 óra után 5 perccel elkezdték kiterelni a Dunáról a tüzijátékra várakozó hajókat. Ennek ellenére a tüzijáték kezdetekor még rengeteg hajó volt a vizen, menekülés közben egy motorcsónak neki is ütközött egy másiknak. A káoszban többen a Dunába zuhantak, ketten eltűntek.

Az eseményt a rendőrség amúgy csak biztosította, a tüzijáték lefújása a rendőrök szerint a szervező Nexus Reklámügynökség feladata lett volna.

Dobson Tibor, a Katasztrófavédelem szóvivője szerint a szervezet nem kapott pontos előrejelzést az Országos Meteorológiai Szolgálattól a vihar előtt. "Olyan jelzést kaptunk, hogy erős vihar várható, de abban nem szerepelt konkrétan Budapest, illetve az sem, hogy az pontosan mikor várható" - nyilatkozta az MTI-nek. Szerinte amúgy a Dunaparton összegyűlt másfélmilliós tömeg még egy riasztás esetén sem tudta volna elhagyni a helyszínt.

Eleve a legnagyobb készültségben voltak a mentők

A mentők eredetileg tucatnyi autóval biztosították a helyszínt, a vészhelyzetben pedig vidékről is riasztottak esetkocsikat. "Augusztus 20. a legbagyobb rendezvénybiztosítási erőpróba" - mondta el az Indexnek Györfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője. Mint mondta, a rendezvényre eleve 12 esetkocsit vonultattak fel olyan stratégiai pontokon, ahonnan az előzetes tervek szerint a leginkább el lehetett érni az esetleges sérülteket. A viharról a mentőszolgálat is csak percekkel a vihar előtt, a rendőrségtől kapott riasztást. Mivel eleve a legnagyobb készültségben voltak, magasabb fokú riasztást nem tudtak elrendelni, de mozgósítottak minden elérhető mentőautót - köztük egy balasagyarmati esetkocsit is, ami éppen betegszállításból indult vissza.

Végül az eredetileg felvonultatott 12 mentőautóün túl még negyven esetkocsi járta a várost. A mentősök a sérültek ellátása mellett nem ügyeletes kórházakat is bevontak az ellátásba, legnagyobb tapasztalatú mentős főorvosuk pedig az Országos Baleseti Intézetben segített az ellátásra szoruló betegek osztályozásában. A mentőket elsőként amúgy a Lánchíd budai hídfőjéhez riasztották.

Ha mentettek volna

A katasztrófa utáni egymásra mutogatással kapcsolatban Takács Albert, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese fogalmazott meg markáns véleményt. "Ha a vasárnapi tűzijáték alatt kitört viharban feleannyi ember intézkedett volna, mint ahány hétfőn vizsgálatot kezdeményezett az ügyben, akkor valószínűleg megelőzhető lett volna a tragédia" - nyilatkozta az InfoRádiónak.

Ő maga a számtalan vizsgálat miatt már nem is indít saját nyomozást az ügyben, de azt figyelemmel kíséri, hogy a többi vizsgálat megfelelően zajlik-e le. Azt azért szerinte is érdemes lenne megvizsgálni, hogyan zajlik egy ilyen rendezvény engedélyezése és lebonyolítása. Ahogy azt is, hogy a rendőrség, az önkormányzatok és a katasztrófavédelem mennyire megfontoltan kezel egy olyan eseményt, amelyen másfélmillió ember vesz részt.