Demszky türelmet kér és felelőst keres

2006.08.21. 02:18
Türelmet kért a budapestiektől Demszky Gábor főpolgármester, aki szerint hétfő reggel nehezebb lesz a közlekedés a városban, mivel több villamos nem jár majd, az autóforgalmat pedig megrongálódott jelzőlámpák akadályozzák majd. A főpolgármester vizsgálatot sürget annak tisztázására, miért nem mondták le a tűzijátékot a meteorológia viharjelzése után.
A budapestiek türelmét kérte hétfő hajnali sajtótájékoztatóján Demszky Gábor főpolgármester, miután ülésezett a fővárosi védelmi bizottság. A városban ugyanis 55 jelzőlámpa mondta fel a szolgálatot, amit hétfő reggelig maradéktalanul nem tudnak megjavítani. Demszky ezért arra kérte a fővárosiakat, korábban induljanak dolgozni, használják a felújított 2-es metrót. A tömegközlekedésben is lehetnek fennakadások, mert leszakadtak a villamosok, illetve trolik felsővezetékei, fák dőltek a villamospályákra, a főútvonalakra.

A legkritikusabb az 56-os villamos vonala, mert itt több helyen is leszakadt a felsővezeték és sok fa dőlt a villamospályára. Ugyancsak kritikus a 2-es villamos helyzete, mert itt is leszakadtak a felső vezetékek, tette hozzá a városvezető. A testület ülésén Demszky tájékoztatása szerint kiderült az is, hogy 1-1,5 millió ember tartózkodott Budapest utcáin a tűzijáték ideje alatt. A viharnak három halálos áldozata van, illetve a kórházak hajnali egyig 250 sebesültet láttak el. A Védelmi Bizottság tagjai arra kérték a budapestieket, hogy legyenek türelemmel a segélyhívó számok hívásakor, mert a vonalak túlterheltek. A segélyhívó számokat elsősorban kidőlt fák miatt, a szél által lesodort cserepek miatt riasztották. A szakemberek egész éjszaka dolgoznak a károk helyreállításán, az FKF Rt. dolgozói korábban mennek munkába. (Holnap kezdődnek újabb útfelújítások is a fővárosban, megnehezítve a közlekedést forgalmas budai útszakaszokon, a Krisztina körút és a Csalogány utca egy részét is lezárják.)

A legfontosabb feladat az életveszély elhárítása, a főútvonalak járhatóvá tétele, illetve a tömegközlekedés lehetőség szerinti zavartalan biztosítása, hangoztatta Demszky Gábor, megemlítve, az esetlegesen életveszélyes állapotba került épületek lakóit a polgári védelem ideigelenesen el tudja szállásolni.

Vizsgálatot sürget Demszky

A főpolgármester azonnali vizsgálatot sürgetett a felelősség kérdésének tisztázására. Mint mondta, az OMSZ jelzése alapján este nyolckor le mondhatták volnaa tűzijátékot. Megítélése szerint ebben az esetben elkerülhető lett volna a katasztrófahelyzet. Szerinte tisztázásra szorul, miért maradt el a rendezvény lemondása. Hozzátette, nehéz döntés előtt álltak a szervezők, hiszen 1-1,5 millió ember várta a látványosságot.

Felidézte, voltak olyan esetek, amikor figyelmeztették előre a lakosságot a várható veszélyre, mégsem jött a rendkívüli időjárási helyzet. Arra a felvetésre, a főváros lefújhatta volna-e a tűzijátékot úgy reagált, erre csak a szervezőknek lett volna lehetősége, mintahogy a biztonság garantálása is az ő komptenciájukba tartozott. Szerinte a tűzoltóknak elsősorban tűzvédelmi feladatai voltak és úgy vélte a rendőrség sem hibázott, hanem tette a dolgát.

A tűzoltóság szakemberei 86 járművel és kétszáztizennégy fővel dolgoznak egész éjjel a kárelhárításon, reggelig összességében az ezer főt is nmeghaladja a kárelhárításon dolgozó fővárosi szakemberek, BKV-sok, főkefések száma.  • Hírek
  • Bankszámla