Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Megsértette a Nógrádi testvérek kegyeleti jogát a rendőrség

2005.12.09. 17:58
Első fokú ítélet született abban a perben, amit az édesapja megölésével vádolt Nógrádi Ádám indított a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság és annak több munkatársa ellen, kegyeleti jog megsértése és nem vagyoni kártérítés megítéléséért.

Bocsánatkérésre kötelezte a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányságot a Fejér Megyei Bíróság a Nógrádi-testvérek kegyeleti jogának megsértése miatt. A pénteki, nem jogerős ítélet szerint a rendőr-főkapitányság jogsértő volt, amikor nem közölte a testvérekkel, hogy a tetemnek hiányzik a feje, miután a Nógrádi testvérek megkapták az erőszakos halállal elhunyt édesapjuk holttestének eltemetésére az engedélyt. A hiányzó fejet csak fél évvel később találták meg, a testvérek csonka holttestet temettek el.

A kegyeleti jog megsértése és nem vagyoni kártérítés megítéléséért Nógrádi Ádám indította a pert a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság és annak több munkatársa ellen. Az ügy kijelölés alapján került a Fejér Megyei Bírósághoz, amely pénteken hozott ítéletében a kegyeleti jog megsértésének megállapításán kívül egyebekben - a nem vagyoni kár megítélésébe - elutasította a keresetet. A megyei bíróság alaptalannak minősítette a felperes által több bírósággal és bíróval szemben bejelentett elfogultságot. Az ítélet ha jogerőre emelkedik, akkor a rendőrség a Bács-Kiskun megyei napilapban kell közzétegye a bocsánatkérést.

Az ügy érdekessége, hogy Nógrádi Ádámot édesapja megölésével vádolják. Ügyében az elsőfokú bíróság ítéletének hatályon kívül helyezése és új eljárás lefolytatásának elrendelése után jelenleg a Pest Megyei Bíróságon folyik büntetőper.

Az édesapa - Nógrádi József - 1998-ban tűnt el. Földi maradványai 2001-ben kerültek elő egy, a rendőrséghez eljuttatott névtelen levél alapján. Az MTI korábbi információja szerint Nógrádi Ádám azt állította: arról, hogy csonka holttestet temettek el, csak több mint fél évvel később, egy iratismertetés során, 2002. augusztusában szereztek tudomást, azért nem volt lehetőségük mérlegelni, hogy a végtisztesség megadásával várjanak-e a koponya átadásáig.