Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Két halottja van a havazásnak az Egyesült Államokban

2005.01.23. 11:53
Több ezer repülőjáratot töröltek a havazás miatt az Egyedült Államokban. New Yorkban egy millió dollárba került a hólapátolás, és félő, hogy vasárnap este már fél méteres hótakaró fedi majd a várost.
Háromezer repülőjáratot törölték és a közúti közlekedésben is komoly fennakadásokat okozott a heves havazás szombaton az Egyesült Államok északkeleti részén.

Áll a levegő

A Wisconsin és Illinois szövetségi államoktól Virginia és New England államokig terjedő térségben szombaton délután erősen havazott, ami a légi és közúti közlekedésben egyaránt komoly nehézségeket okozott. New York és Boston nagyvárosok repülőterein több mint ezer érkező és induló járatot töröltek; Chicago légikikötőjében mintegy 400 légijárat nem szállhatott fel, Philadelphia nemzetközi repülőterét a rossz látási viszonyok miatt pedig szombaton este le is zárták a forgalom elől. Komoly késésekről és járattörlésekről számoltak be Washington és Baltimore repülőterén is. A CNN értesülései szerint nyolcszáz utas ragadt Philadelphiában, ahol szintén áll a légiközlekedés

A sűrű havazás nagyon megnehezítette a közúti közlekedést is. A keleti partvidék nagyvárosaiban mentőalakulatok segítették ki a hóban elakadt gépjárműveket, Washingtonban pedig mindössze néhány főútvonalra korlátozták az autóbuszok közlekedését.

Ohio államban két ember hóeltakarítás közben - feltehetően szívinfarktus következtében - életét vesztette. A helyzet vasárnap még rosszabbra is fordulhat, amint a Nagy-tavak vidékéről érkező hideg légtömeg találkozik az Atlanti-óceán felől a térségbe jutó nedves és meleg légáramlatokkal.

Az amerikai meteorológiai intézet előrejelzése szerint Bostonban, valamint New England szövetségi állam egyes részein várhatóan félméteres hótakaró alakul ki, Ohio államban összesen 30 centiméternyi, Marylandben pedig 25 centiméternyi hó hullhat a hét végén. A havazást jeges szelek kísérik; az előrejelzés szerint az ítéletidő sújtotta térségben a szél sebessége helyenként az óránkénti 80 kilométeres sebességet is elérheti majd a hét végén.

Csöngess be hozzá, jó barát!

New Yorkban kétezer-ötszáz alkalmi munkás dolgozik, hogy a város 10 138 kilométer hosszú úthálózatát megtisztítsák a hótól.

A város polgármestere, Michael Bloomberg a városházán tartott sajtótájékoztatóján megígérte, hogy hétfő reggelik New York minden egyes utcájáról eltakarítják a havat, és bejelentette, hogy a munkálatokra egy millió dollárt különített el.

Bloomberg megkérdte a város lakóit, hogy ha az utcán fekvő, kihűlt embert látnak, azonnal hívják a mentőket, és csöngessenek be egyedül élő szomszédaikhoz, hogy ellenőrizzék, nem fagytak-e meg a nagy hidegben.

New Yorkban vasárnap reggelig 18 centiméter hó esett, de újabb havazás várható, ezért a meteorológusok szerint elképzelhető, hogy megdől a város 1996-os hórekordja. Akkor 50,8 centiméter hótakaró fedte a város észak-keleti felét. Akkor a hóeltakarítás majdnem 40 millió dollárba került, ezért idén a szakértők minden egyes centiméternyi hó akár 1,4 millió dolláros költséget is jelenthet New Yorknak