Vencel
15 °C
23 °C

Tengeri kagylóba lépve is elkapható a hepatitis

2008.06.14. 11:12
Az indulás óta csaknem 60 utazási iroda csatlakozott az Országos Tisztifőorvosi Hivatal kezdeményezéséhez, amelynek célja, hogy felhívják a turisták figyelmét a külföldön rájuk leselkedő megbetegedésekre. Kevesen számolnak azzal, hogy Törökországban a hastífusz, a mediterrán vidékeken pedig a hepatitis-A kockázata jelentős.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal áprilisban indította el a 3Plusz Programot ("Megbízhatóság, Egészség és Biztonság az utazásban"), amelynek célja, hogy felkészítse a turistákat a külföldi nyaralások egészségügyi kockázataira. A utazaselott.hu oldalon országonként és betegségenként is rá lehet keresni a szükséges információkra.

A honlapon utazási irodák is regisztrálhatnak, és szabadon felhasználhatják az ott lévő tájékoztató anyagot. Munkatársaik részt vehetnek a Tisztifőorvosi Hivatal tréningjein is, amelyen megtanítják nekik, hogyan kell felkészíteniük az ügyfeleiket a nyaralások előtt. A program indulása óta 60 utazásszervezéssel és közvetítéssel foglalkozó iroda regisztrált az oldalon, amit a Tisztifőorvosi Hivatal nagyon jó eredménynek tart.

Az idegenforgalmi cégektől nem azt várják, hogy szakszerű felvilágosítást adjanak az utasaiknak, hanem azt, hogy felhívják a figyelmüket az egészségtudatos magatartásra. A turisták legyenek tisztában azzal, hogy milyen veszélyek leselkedhetnek rájuk külföldön, illetve azokkal a fertőzési lehetőségekkel, amelyekkel Magyarországon sohasem találkozhatnak, mondta Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályvezetője.

Magyarország világelső a védőoltással megelőzhető fertőző betegségek tekintetében, vagyis nálunk kap el a legkevesebb ember oltással megelőzhető betegségeket. Kanyaró például az ezredforduló óta nem volt idehaza, miközben Angliában tavaly 13-an haltak bele és idén tavasszal is járvány volt. Éppen a hatékony hazai védelem miatt óvatlanok a magyar turisták, hiszen külföldön sem számítanak olyan kórra, amivel itthon évek, netán évtizedek óta nem találkoztak.

Ócsai Lajos arra figyelmeztet, hogy a legkedveltebb turisztikai célpontokon is óvatosnak kell lenni. Törökországban például a hastífusz gyakori, és időnként járványos méreteket is ölt. Itthon évente 1-2 "importált" esetet diagnosztizálnak az orvosok olyanoknál, akik külföldről hozták haza a fertőzést.

Az európai országokban is vigyázni kell. A mediterrán vidékeken, tehát Horvátországban, Olaszországban, Spanyolországban vagy Görögországban például nagy a kockázata a hepatitis-A fertőzésnek. A vírust főleg szennyezett vízzel, nem kellően átsült ételekkel, például kagylóval, osztrigával lehet elkapni. Azt sem szabad elfelejteni, hogy helyenként a tengerbe folyik a szennyvíz, amitől a kagylók is fertőződhetnek a humán vírussal. Ha pedig valaki szerencsétlen módon éppen egy ilyen kagylóba lép bele, nem kizárt, hogy elkapja a hepatitist.