Auguszta
-7 °C
0 °C

Milliókat loptak az ATM-ekből szeptember 11. után

2002.08.06. 16:20
Mintegy tizenöt millió dollár eltulajdonításával vádolnak több ezer New York-it, akik a szeptember 11-i események után kihasználták egy bank biztonsági rendszerének hibáit.
Eddig hatvanhat embert tartóztattak le abból a több ezerből, akiket azzal gyanúsítanak, hogy visszaéltek egy bank biztonsági rendszerének összeomlásával a szeptember 11-i terrortámadásokat követő napokban. A vádak szerint az emberek észrevették, hogy akár 500 dollárt is felvehetnek egymás után többször a Municipal Credit Union pénzkiadó automatáiból, akkor is, ha számlájukon nem volt ennyi pénz. Ezt az tette lehetővé, hogy a pénzintézet számítógépei a Világkereskedelmi Központ elleni támadás során súlyosan megrongálódtak. A hatóságok szerint a bank kára mintegy 15 millió dollárra tehető, mert a hibát csak november elején sikerült megjavítani.

Nyolcvanszor használta kártyáját

A pénzintézetben ugyan hamar észlelték a biztonsági rendszer hibáját, de nem tiltották le az automatákat, mert nem akarták, hogy tragédiában érintettek esetleg ne juthassanak pénzükhöz. Az emberek azonban kihasználták a bank gesztusát, és jelentések szerint legalább négyezer ember emelt le minimum 1000 dollárral többet a megengedettnél. Újabb 540 ember pedig több mint ötezer dollárhoz jutott jogosulatlanul. A hatóságok szerint a rekordot egy 54 éves nővér tartja, aki 54 alkalommal összesen 18111 dollárral károsította meg a pénzintézetet. A második helyezett 80 alkalommal használta kártyáját, de csak 11 ezer dollárt szedett ki a gépekből.

Csalások országszerte

A szeptember 11-i támadásokat követően nem a Municipal Credit Union volt az egyetlen pénzintézet amelynek jelentős kárt okoztak, de ebben az esetben volt a legnagyobb az elkövetők száma és az összeg. Emellett több biztosítótársasághoz nyújtottak be hamis halotti bizonyítványokat, olyan emberek nevében, akik vagy nem léteztek, vagy meg sem sérültek a merényletben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!