Árpád
-2 °C
4 °C

Nem létező WTC-áldozatok

2002.03.23. 11:27
Eddig mintegy 760 ezer dollárt csaltak ki alapítványoktól, azok az emberek, akik hamisan azt állították, hogy hozzátartozóik a manhattani ikertornyok elleni támadásban haltak meg - jelentette a CNN.
Huszonhárom embert azzal vádolnak a New York-i ügyészek, hogy jogosulatlanul vettek fel pénzt a World Trade Centerben elhunytak családtagjainak megsegítésére létrehozott alapokból. Őket azzal vádolják, hogy hamisan állítottak azt, hogy hozzátartozóik a tornyokban tartózkodtak a terrorcselekmények napján, és így jelentős összegekhez jutottak. Tizenöten hamis halotti bizonyítványok beadásával több mint 760 ezer dollárt vettek fel, míg nyolc másik embert még a pénz felvétele előtt tartóztattak le. A hatóságok az esetek és a benyújtott iratok közötti ellentmondások alapján bukkantak a bűncselekmények nyomaira.

Tizenöt év börtön

A New York-i főállamügyész, Eliot Spitzer szerint ezek az esetek a morális romlottság, az önzés és a kapzsiság új csúcsát tükrözik. Hozzátette, hogy mindent elkövetnek azért, hogy senki ne éljen vissza az amerikai nép nagylelkűségével. Az elkövetőket nagy értékre elkövetett lopással, csalással és okiratok hamisításával vádolják. A legsúlyosabb esetek vádlottjai akár tizenöt évet is kaphatnak.

Kitalált rokonok

A rendőrség szerint ezek az emberek a zűrzavart kihasználva követték el a bűncselekményeket. Közülük tizenhárman New York környékiek, ám vannak jelentkezők Arizonából, Coloradoból, Utahból, Texasból, Floridából, Michiganből, Mississippiből, Pennsylvaniából, de még Puerto Ricoból és Kínából is.

Egy 32 éves michigani férfi 272800 dollárt vett fel, amikor azt állította, hogy testvére egy üzleti tárgyaláson tartózkodott a Világkereskedelmi Központban. Később a hatóságok rájöttek, hogy nem volt ilyen testvér. Egy bronxi nő szerint az édesanyja tartózkodott a toronyban a támadás idején, ő 31 ezer dollárhoz jutott. Valójában az anya még 1998-ban meghalt és elhamvasztották. Egy másik vádlott 190 ezer dollárt kapott, mert azt vallotta, hogy tizenharmadik gyermeke az ikertornyokban lelte halálát. A családtagok egybehangzó véleménye szerint nincs ilyen testvérük.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?