Ha igazoltatnak, semmiképp ne mozogj!

2000.07.16. 13:01
New York városában az öt esztendeje alapított 100 Blacks csoport és a New-York-i rendőrség (NYPD) közös szerepjátékokat és előadásokat rendez, hogy megelőzzék a feketék és a rendőrök esetleges találkozásakor fellépő komolyabb ,,következményeket", például a fegyverhasználatot. Az előadások másik célja, hogy több fekete lépjen be a rendőrséghez. . ,,Azt is megtanítjuk, hogyan ne essenek a rendőrség csapdájába. Értelmetlen ellenkezni, hiszen itt a túlélésről van szó. Semmi értelme rossz erkölcsi bizonyítvánnyal belépni az életbe" - mondja az egyik szervező.
Két rendőr indul a négy fiatalból álló csoport felé. "Kinél van a pisztoly?" - kérdezk. "Magánál, biztos úr!" - válaszolja az egyik fiatal. "Kinél van a pisztoly?" - ismétli a rendőr, de már kevésbé magabiztosan. "Akkor biztos a kollégájánál" - jön a felelet, majd az egyik fiatal mozogni kezd, a nadrágjához nyúl; a rendőr lő, a közönségből pedig valaki bekiabál: "It's like TV!".

Az eredmény: ,,A lövés jött magától"

,,Valóságos sokk volt néhány fehér zsarunak, hogy egy fekete parancsaira ugrálnak"
A megrendezett jelenet New Yorkban, Staten Island kultúrházában játszódik. A 25 fiatal a New-York-i rendőrség (NYPD) és a 100 Blacks in Law Enforcement who Care által szervezett előadás résztvevője. A véletlenszerűen kiválasztott hat fiatal szereplő csak egy-két tanácsot kapott; négyük szerepe az volt, hogy ellenkezzenek a rendőrökkel, akik viszont csak annyit tudtak, hogy az egyik srácnál fegyver van. Az eredmény egy majdnem tipikusnak mondható New Yorki utcai jelenet.

,,A lövés jött magától" - mondta a rendőr szerepét alakító fiatal. "Berezeltetek, de ők még jobban félnek" - magyarázza a fiataloknak Graham Weathers, ex-rendőr az anti-korrupciós brigádtól.

A jelenetet utána elemzik, kérdés-felelet formájában, majd a jelen lévő rendőrök tanácsokkal látják el a fiatalokat: "Ha rendőrök igazoltatnak, semmiképp ne mozogjatok, ne mondjatok semmit, csináljátok, amit mondanak, és semmi bajotok nem lesz". Ezek után újra eljátsszák a jelenetet, a rendőrök megmotozzák a fiatalokat, találnak egy fegyvert, majd a tulajdonosát letartóztatják. Ideális esetben ennek így kell történnie.

,,Tény, hogy rendőrségünk rasszista"

Azonban előfordul, hogy nem így történik. Ezért indította ezeket az előadásokat az öt esztendeje alapított 100 Blacks. Az pedig, hogy 1997 óta három alkalommal léptek fel a rendőrök brutális módon feketék ellen, tovább sürgette a hasonló szerepjátékok szervezését.

Az előadások másik célja, hogy több fekete lépjen be a rendőrséghez. Ahogy Eric Adams hadnagy mondja: ,,Tény, hogy rendőrségünk rasszista". Ezt az állítását alátámasztja, hogy sok olyan helyen, ahol a lakosság 50%-a fekete, a rendőri állomány 75%-a fehér.

A 100 Blacks egyik szervezője azt nyilatkozta, hogy előadásaik alkalmával nem csak azt tanítják meg, hogyan viselkedjenek a fekete fiatalok a rend őreivel szemben, de azt is, hogy mit tegyenek, ha jogtalan bántalmazás éri őket. Ez utóbbi esetben ajánlatos feljelentést tenni egy tanú jelenlétében. ,,Azt is megtanítjuk, hogyan ne essenek a rendőrség csapdájába. Értelmetlen ellenkezni, hiszen itt a túlélésről van szó. Semmi értelme rossz erkölcsi bizonyítvánnyal belépni az életbe" - mondja Eric, aki 15 évesen brahiból betörést követett el.

,,A fehér zsarunak sokk volt, hogy egy fekete parancsaira ugrálnak"

A rendőrséghez belső késztetésből lépett be. ,,Valóságos sokk volt néhány fehér zsarunak, hogy egy fekete parancsaira ugrálnak" - nyilatkozta. Szerinte a NYDP egy irányíthatatlan szörnyeteg.

,,Az a tény, hogy ezeknek a fiataloknak meg kell tanítani, hogy a zsaru is fél, sokat elárul rendőrségünkről." - jelentette ki Eric Cadrington, egy 27 éves őrmester a metrórendőrségtől.

Eric Adams szerint azonban van orvosság a fekete zsaruk problémájára: át kéne nézni a nulla tolerancia elméletét, ,,hiszen ha letartóztatjuk az embereket, akik virágot dobnak ki az ablakukon, vagy az utcán vizelnek, azzal egy egész társadalmat szorítunk ki".