Gerzson
-3 °C
2 °C

Háromszáz helyen lángol Oroszország

2003.08.13. 11:50
Tájfun és erdőtüzek pusztítanak Oroszország távol-keleti partvidékén. A Japánban nyolc halálos áldozatot követelő Etau hidakat mosott el a Kuril-szigeteken. Az erdőtüzek egyelőre nem fenyegetnek lakott területeket.
Mintegy háromszáz erdőtűz tombol Oroszország területén - jelentette be a rendkívüli helyzetek minisztériuma. A természeti csapásokat csak fokozza, hogy az Etau tájfun Japánt elhagyva az orosz fennhatóság alatt áló Kuril-szigeteket fenyegeti.

Súlyos helyzet a távol-keleti partvidéken

A minisztérium közlése szerint Oroszország távol-keleti vidékén a legsúlyosabb a helyzet, ahol mintegy 5 ezer hektáron perzselik a fákat a lángok. Több helyütt már sikerült megállítani a tűzvész tovaterjedését, de Habarovszk környékén, Magadánban és Jakutföldön újabb erdőtüzek keletkeznek.

Oroszország más térségeiből, a Krasznojarszki területről és Karélia, valamint a Komi Autonóm Köztárságokból is aggasztó tűzjelentések érkeztek a moszkvai központba. Az illetékes tárca azonban hangsúlyozza: egyelőre lakott területek nem kerültek közvetlen veszélybe. A tűzoltásban összesen több mint 2 ezer ember vesz részt, 341 járművet vetettek be a lángok elleni küzdelembe, a levegőből pedig 30 repülőgép, illetve helikopter ontja a vizet a lángoló erdőkre.

Tájfun, árvizek

A Kuril-szigeteken az Etau tájfun okoz gondot. A szélvihar néhány napja még Japánban szedte áldozatait: nyolc ember halálát okozta. Az Oroszországhoz tartozó szigeteken eddig tetemes anyagi károkat okozott a tájfun és a nyomában a térségre zúduló esőzés.

Kunasiron és Sikotanon négy hidat mosott el az vízözön, a szomszédos Iturup szigeten pedig egy híd került balesetveszélyes állapotba. A folyók vize kilépett a medréből, és lakóházakat mos alá.