Már nem a magyarok vezetik az öngyilkossági világranglistát

2005.02.01. 08:54
A rendszerváltás óta folyamatosan csökken az öngyilkosságok száma Magyarországon. A javulásnak köszönhetően az ország a hetedik helyre esett vissza az öngyilkos-világranglistán. Az öngyilkosságok aránya még így is meghaladja az európai átlagot, a népegészségügy mégsem tekinti kiemelt problémának.

A hetedik helyre esett vissza az öngyilkosságok arányát rögzítő nemzetközi listán Magyarország. Húszévi magyar vezetés után a szovjet utódállamok kerültek a lista élére, Magyarországon 1988 óta folyamatosan csökken az öngyilkosságok száma - írja a Magyar Hírlap.

Megnyugtató rendszerváltás

A napilapnak nyilatkozó kutatók szerint az öngyilkossági ráta csökkenése nem a magyarok lelki egészsége javulásának köszönhető, sokkal inkább a rendszerváltás következménye. Az ország szabadabbá válása egyrészt több indulatlevezető lehetőséget is megnyitott, ilyenek a tüntetések, sztrájkok. Másrészt lehetőség van más devianciák irányába fordulni, azaz az alkohol- és drogfogyasztás növekedése is csökkentette az öngyilkosságok számát.

Az ENSZ egészségügyi szervezete, a WHO 2004-es összesítése alapján Magyarországon százezer lakosra 25,4 öngyilkos jut, szemben az Európai Unió 17,1-es átlagával. Az EU-tagok közül csak a szovjet utódállam balti államok előzik meg Magyarországot.

Nem kiemelt probléma

Bár az EU új egészségügyi biztosa kampányt követel a mentális betegségek és az öngyilkosság elleni harchoz, a magyar népegészségügyi programban nem számít kiemelt területnek az öngyilkosságok megelőzése. A Magyar Hírlap értesülései szerint az a négy éves öngyilkosság-megelőzési program sem kapott állami támogatást, melyet egy amerikai alapítvány támogatásával folytattak Kiskunhalas térségében.

A város térségében az országos átlagot kétszeresen meghaladó gyakoriságúak az öngyilkosságok. A most lezáruló, négyéves megelőzési program az előzetes adatok szerint húsz százalékkal csökkentette az öngyilkosságok számát. A program elsősorban a háziorvosokat készítette fel az öngyilkossági hajlam és a depressziós tünetek felismerésére, írja a Magyar Hírlap.

  • Tippek
  • Árfolyam