Koronavírus adatok

2021. nov. 29.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
András, Andor
-2 °C
5 °C

Senki sem látta Ophélie utolsó útját

2009.01.07. 16:03
A budapesti rendőrség szerdán összefoglalta az eltűnt francia lány ügyében eddig tett lépéseket, és a rendelkezésükre álló információkat megosztották a sajtóval, tekintettel arra, hogy az utóbbi napokban, hetekben rengeteg félinformáció és találgatás jelent meg a médiában.

Bodnár Zsolt dandártábornok, a főkapitány bűnügyi helyettese a rendőrség szerdai sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság - bűncselekményre utaló adat hiányában - továbbra is közigazgatási eljárásban vizsgálja a nemzetközi visszhangot is kiváltó eltűnési ügyet. Tehát jogszabályi értelemben nyomozás valóban nem folyik, de ettől függetlenül minden lehetséges nyomozati eszközt bevetettek eddig, hogy tisztázzák Ophélie Bretnacher eltűnésének minden körülményét.

Bodnár emlékeztetett, hogy külön hétfős nyomozócsoport alakult az ügy miatt, majd a szót átvevő Seres Ernő százados azzal folytatta, hogy körülbelül száz térfigyelő, biztonsági kamerát vettek számba, hogy rekonstruálni tudják a lány utolsó útját. A BRFK II. kerületi Rendőrkapitánysága Bűnügyi Osztálya vezetője elmondta, hogy sajnos csak két ponton tűnik fel rövid időre a gyalogoló lány, a többi kamera vagy nem működött rendkívüli riasztás hiányában, vagy nem az utcafrontra voltak irányítva, vagy a pásztázó üzemmód miatt csak rövid ideig készítettek felvételt a szóba jöhető útszakaszokról.

Húsz perc alatt tűnt el

Amit tudni lehet, hogy Ophélie háromnegyed háromkor távozott a Dohány utcai Portside de Cuba nevű szórakozóhelyről, ahol diáktársaival szórakozott. A rendőrség bemutatta, és a sajtónak is odaadta a Deák tér közelében készült felvételeket, amik hajnali háromnegyed három körül készültek. Az elsőn az látszik, ahogy a biztos járású lány egyenletes tempóban jön a Dohány utca, Károly körút felől, elhalad a Madách térnél az árkádok alatt, majd a következő felvételen megfigyelhető, amint átkel a Király utca elején lévő gyalogátkelőhelyen, továbbhalad a Bajcsy-Zsilinszky út irányába, majd eltűnik a jobbra forduló kamera látómezejéből. Jobb kezében a táska, amit negyed négy körül talált meg két olasz járókelő a Lánchíd pesti hídfőjénél, a korlátnak támasztva.

A rendőrség a lehetséges útvonalakat számba véve találta meg azt a kamerát, ami a Zrínyi utca, Akadémia utca, Roosevelt tér találkozásánál, öt perccel hajnali három előtt még rögzítette, ahogy Ophélie áthalad egy zebrán, és a Lánchíd irányába tart. Ezután már egyetlen kamera - a két hídfőt figyelőket is beleértve - sem készített olyan képet, amin látható lenne a lány. Korábbi francia sajtóhírek szerint a köztéri kamerák rögzítették, amint Ophélie a Lánchídon sétál, ezt tehát most a rendőrség cáfolta.

A táskát megtaláló két olasz fiatalember 3 óra 23-kor tűnik fel a pesti oldali hídfőt pásztázó kamera képén, és a másik kamera képein látható az is, amint 3 óra 30-kor lejönnek a hídról. A megtalált táskát a benne lévő mobiltelefonban szereplő számok alapján vitték el a lány albérletébe. A két járókelő korábban semmilyen kapcsolatban nem állt a lánnyal, nem ismerték, nem találkoztak, közölte Seres Ernő kérdésünkre.

A rendőrök szerint jól bírta az alkoholt

A rendőrség a Corvinus egyetem kurzusán részt vevő külföldi diákok közül körülbelül negyvenet hallgatott meg. A lánynak Magyarországon körülbelül öt közvetlen barátja volt, ők szintén a kurzus hallgatói voltak. Ők a rendőröknek elmondták, hogy jó kedélyű, modern gondolkodású lánynak ismerték meg, és heti kétszer-háromszor együtt szórakoztak, de ezen kívül közelebbről nem ismerkedtek meg, a szakmai kapcsolatépítésen túl nem foglalkoztak mélyebben egymás lelkiállapotával (a rendőrök szóhasználatával: "adatszegény közösség volt"). A közös bulizásokkor néha szomorúnak látták a lányt, de nem kérdezték meg, hogy miért, ő pedig nem beszélt esetleges gondjairól.

Bodnár tábornok

Az eltűnés estéjén, december 3-án fél tizenegykor érkezett Ophélie a Portside-ba, előtte egy másik szórakozóhelyen már ivott egy sört és egy felest. Kihallgatott társai szerint a Dohány utcai szórakozóhelyen még hat sört és hat töményet ivott meg. A rendőrség következtetései szerint a Budapesti Corvinus Egyetemen cserediákként tanuló 22 éves Bretnacher jól bírta az alkoholt, a kamera képei legalábbis ezt támasztják alá: "jó tempót menve, egyenesen haladt az utcán" - fogalmazott Seres Ernő százados. A baráti körből egy lány látta utoljára Ophélie-t, mielőtt köszönés nélkül otthagyta a bulit. A rendőrség szerint figyelemreméltó, hogy a lány ezúttal nem a szokott útvonalon indult lakhelyére, máskor ugyanis mindig a Nyugati térre ment, és ott szállt fel egy éjszakai járatra, ami hazavitte.

A sajtóban legutóbb megjelent információ, ami szerint Ophélie-nek volt egy olasz udvarlója, aki a lány eltűnésének másnapján hazarepült, a rendőrség szerint csak félig helytálló. Az olasz diáktárs valóban szoros baráti viszonyban volt a lánnyal, sokat beszélgettek, sms-eztek, de közelebbi testi, lelki viszony nem volt köztük, Ophélie-nek amúgy is volt egy francia barátja, akivel folyamatosan tartotta a kapcsolatot. Az olasz fiatalembernek pedig hetekkel előre megváltott repülőjegye volt haza, ezért távozott Magyarországról.

A rendőrök elemezték a lány telefonjának és laptopjának adatait is, ezek alapján térképezték fel kapcsolatait. Az, hogy az olasz diáktárssal közelebbi kapcsolatban volt Ophélie, kitűnik abból is, hogy a napi sms-forgalom közel 80 százalékát az olasz fiatalemberrel bonyolította le, az utolsó sms-t is neki küldte este fél tizenegykor, hogy miért nincs még ott a buliban.

Seres százados

A rendőrök a laptop vizsgálatakor azt találták, hogy a lány eltűnése után napokkal, december 8-án és 9-én adatokat töröltek róla. Mint kiderült, a lány édesapja törölt többek között egy olyan fotót, amin Ophélie Prágában egy söröskorsóval a kezében pózol. A kép egy korábbi külföldi kurzuson készült, és a lány apja a rendőröknek elmondta, azért törölte a képet, mert nem akarta, hogy úgy tűnjön, lánya "italozó életmódot folytat".

Holttest nincs

A vízi rendőrök 15 kilométer hosszon átvizsgálták a Dunát is, ebben segítettek a rajnai csendőrszázad szakemberei is, a magyarokénál korszerűbb szonárral kutatva a lány után a Lánchídtól Budapest határáig. A Duna lentebbi szakaszai megnézték azokat a helyeket, ahol egy holttest könnyen fennakadhat, a part menti településeknek pedig külön értesítést küldtek, hogy legyenek figyelemmel egy esetleg felbukkanó holttestre. Mindez egyelőre nem vezetett eredményre.

Dassonville attasé

A szerdai sajtótájékoztatón megjelent Franciaország budapesti rendőr-attaséja is, aki megköszönte a magyar rendőrség eddigi munkáját és az együttműködést. Philippe Dassonville elmondta, hogy a francia kollégák semmiféle kifogást nem találtak a magyar rendőrök munkájában, ők sem tudtak volna jobb, alaposabb munkát végezni. Azt azonban hangsúlyozta, hogy francia részről minden hipotézis nyitva áll a lány eltűnésével kapcsolatban. Azt Bodnár Zsolt dandártábornok is fontosnak látta kijelenteni, hogy az ügy nincs még lezárva, minden felmerülő lehetőséget megvizsgálnak.

Szerdán egyébként kiderült az is, hogy a Fővárosi Főügyészség elutasította a lány szülei által tett feljelentést. A büntető-feljelentést azért utasította el a főügyészség, mert "a rendelkezésre álló adatok és a feltárt tények alapján jelenleg semmiféle bűncselekmény gyanúja nem állapítható meg". A lány apja, Francis Bretnacher eleinte úgy nyilatkozott, bízik a magyar rendőrségben, azonban a napokban elfogyott a türelme. December 30-án feljelentést tett a budapesti, majd 31-én a párizsi ügyészségen emberrablás, fogva tartás és személyes szabadság megsértése miatt. A család úgy véli, ha Ophélie valóban a Dunába esett volna, holttestét már kivetette volna a víz.