Beleegyezik az óvszerhasználatba a Vatikán

2006.05.04. 15:32
A Vatikán újragondolni készül az óvszerhasználattal kapcsolatos eddigi álláspontját. Milliók lélegezhetnek fel a fejlődő országokban, ha a pápa is jóváhagyja a tervezetet.

Történelmi váltásra készül a Katolikus Egyház, írja az Independent. Vatikánon belüli befolyásos, liberálisabb szemléletű elöljárók egy olyan dokumentum kiadásán dolgoznak, mely feloldaná az óvszerhasználat teljes tiltását.

Alapos elemzés után ideiglenes beleegyezés

„Nagyon alapos tudományos, szakmai és morális elemzést folytatunk” – mondta az egészségügyi lelki gondozás vatikáni tanácsának elnöke. Az egyház várhatóan óvatos, ideiglenes beleegyezését adja az óvszer használatához azoknál a házaspároknál, ahol egyikük AIDS-ben szenved, szigorúan a másik fél életének védelme érdekében. Az egyház eddigi kérlelhetetlen álláspontjához, az óvszer teljeskörű elutasításához képest már ez is forradalmi lépésnek számít.

Vatikánhoz közeli források szerint a bejelentést tartalmazó dokumentumot már elfogadta az egészségügyi lelki gondozás hivatala, állítja az Independent. Az irat már „csak” a Hittani Kongregáció, végül XVI. Benedek pápa engedélyére vár.

Majd' 40 éve tabu

A fogamzásgátlás VI. Pál pápa 1968-as Humanae Vitae enciklikája óta tabutéma a katolikus egyháznál. 1968-ban azonban még nem volt világméretű AIDS-járvány. Az egyház álláspontja azóta semmit sem változott, miközben a világban 40 millióra emelkedett a HIV-fertőzöttek száma (60 százalékuk Afrikában él), és naponta újabb 13 000 embert regisztrálnak. Az egyházat számos támadás érte amiatt, hogy a védekezés tiltásával nagyban hozzájárul a betegség terjedéséhez.

Az önvédelem kisebb bűn

A változást még múlt hónapban szellőztette meg Carlo Martini bíboros, egykori milánói érsek, aki a liberálisok favoritja volt a II. János Pál halála utáni pápaválasztás alkalmával. A L'Espresso olasz havilapban publikált levelében a bíboros úgy fogalmazott, „Természetesen a védekezés bizonyos esetekben kisebb bűn. Ha a házastársak közül az egyikük AIDS-es, akkor kötelessége védeni hitvese életét, és a másiknak is lehetőséget kell adni, hogy megvédhesse magát.” A bíboros az önvédelem alapvető jogára hivatkozott: ha egy nő élete férje szexuális közeledése miatt veszélyben forog, akkor joga van megvédenie magát úgy, hogy ráveszi hitvesét az óvszer használatára, még akkor is, ha így nem tud gyermek foganni.

Javier Lozano Barragàn bíboros, az Egészségügyi Pápai Tanács elnöke már 2004-ben kifejtette ugyanezt. Azt is hozzátette, hogy ez az önvédelmi elv maximálisan egyezik a katolikus tanításokkal, miszerint a saját élet védelmének érdekében akár ölni is lehet.

Természetesen ez a lépés nem jelenti azt, hogy az egyház kifejezetten támogatná az óvszerhasználatot, hiszen az a nézet, hogy a szex célja a fogantatás, továbbra is szent és sérthetetlen.

Az egyház közeledik a valósághoz

Belső vatikáni információk szerint a változás fő akadálya eddig II. János Pál volt. Utódja, XVI. Benedek pápa, bár egyáltalán nem nevezhető reformer típusnak, többek szerint képes lesz fokozatosan közelíteni egymáshoz az egyház nézeteit a hívők gyakorlatával. A lépés az AIDS-súlytotta területeken dolgozó katolikus ápolóknak is nagy, bár eléggé elkésett segítséget jelent.

AIDS + katolicizmus
A világ HIV-fertőzöttjeinek száma: 40 millió
Afrika: 25,8 millió
Ázsia: 8,3 millió
Kelet-Európa és Közép-Ázsia: 1,6 millió
Latin-Amerika: 1,8 millió
Észak-Amerika, Közép- és Nyugat-Európa: 1,9 millió
Óceánia: 0,74 millió

A világ katolikus népessége: 1,3 milliárd

A világ katolikusainak 42 százaléka latin-amerikai, ahol továbbra is rohamosan nő az AIDS-esek száma.

A jelentős katolikus népességű Karib-szigetek a világ második legfertőzöttebb térsége, a lakosság 2,3 százaléka HIV-fertőzött.

A 137 millió katolikus lakta Afrikában él a világ AIDS-eseinek 60 százaléka.

2025-re az afrikai katolikusok száma várhatóan megduplázódik. Az UNAids becslése szerint ez idő alatt további 89 millió afrikai halhat meg AIDS-ben.

Minden harmadik lesothói lakos HIV-fertőzött. Az ország 70 százaléka katolikus.

Burundi lakosságának 6 százaléka HIV-pozitív. Az ország 63 százaléka katolikus.

Brazíliában, a világ legnagyobb katolikus országában 1,3 millió HIV-fertőzött él.

Forrás: UNAids