Eleonóra
-1 °C
2 °C

Erős utórengések Pakisztánban

2005.10.19. 11:27
A földrengés sújtotta Pakisztánban megjelentek a fertőző betegségek, és a szerdai újabb földrengésnek is sok a sérültje. A legújabb statisztikák szerint nyolcvanezren halhattak meg.

"Rendkívüli méretű pusztulást láttak" a magyar orvoscsoport tagjai, amikor hétfőn este megérkeztek Battal település térségébe; a legsúlyosabb betegeket ugyan korábban evakuálták, de még így is nagyon sok a súlyos, például nyílt töréses sérült - mondta el Győri Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szóvivője. Megjelentek a fertőző betegségek, például a hastífusz, és az elgyengült, átfagyott emberek közül egyre többen kapnak tüdőgyulladást. Sokaknak nem jutott sátor, s a szabad ég alatt alszanak. Gyógyszerből és kötszerből pillanatnyilag elegendő áll rendelkezésre, inkább orvosokra lenne égető szükség.

A most Pakisztánban segítő orvosok fizikailag nem fogják nyolc napnál tovább bírni a munkát, utána, a szóvivő megfogalmazása szerint "a fáradtságtól össze fognak rogyni". "Gyakorlatilag napkeltétől sötétedésig dolgoznak, nincs megállás, átlagosan kétszáz sérültet látnak el naponta".

Újabb rengés

Győri Lajos közölte, a néhány órával ezelőtti újabb földrengés éppen azt a térséget érte, ahol a magyar orvosok dolgoznak. Ők nem sérültek meg, de sok az új sérült. A földmozgás csak azért nem okozott újabb tömeges katasztrófát, mert az épületek közel 90 százaléka már korábban megsemmisült.

Az újabb földrengés a Richter-skála szerinti 5,8-as erősségű volt, epicentruma pedig Iszlámábádtól 129 kilométerre északra, az 54 ezer halálos áldozatok követelő október 8-i földrengés epicentrumához közel, a kasmíri hegyvidéken volt. A szerdai földrengés után károkról nem érkeztek jelentések, de az előző utórezgések következtében a mentés szempontjából létfontosságú utakat torlaszoltak el földcsuszamlások. Az első, a Richter-skála szerinti 7,6-es erősségű pusztító földmozgást utórengések százai követték, amelyek közül az első huszonnégy órában 6,4-es erősségű földmozgás is volt.

Nyolcvanezer halott

A legfrissebb adatok szerint több mint 79 ezer halálos áldozata van az október 8-i dél-ázsiai földrengésnek, amely leginkább Pakisztán északi részét sújtotta.