Géza
-12 °C
-4 °C

Öngyilkos lett a magyar stoppos gyilkosa

2003.10.16. 13:11
Ütőerét felvágva percek alatt kivéreztette magát Pierre Chanal, Falvay Balázs három további emberöléssel vádolt gyilkosa. A vitézi érdemrenddel is kitüntetett volt katonatiszt három hónapos éhségsztrájk után is képes volt aprólékos tervezéssel kijátszani őreit. Az áldozatok rokonait mélységesen felháborította a gyanúsított öngyilkossága.
Őreit becsapva öngyilkosságot követett el Pierre Chanal, a "francia kriminalisztika legelfuseráltabb gyilkossági ügyének" gyanúsítottja - írja a Guardian. A többek között a magyar Falvay Balázs 1988-as meggyilkolásáért már elítélt Chanal pár órával büntetőperének szerdai kezdete után végzett magával.

Nyolc gyilkossággal vádolták

Az ötvenhatéves nyugalmazott katonatisztet most egy fiatal ír stoppos és két katona meggyilkolásával vádolták. A nyolcvanas évek végén elkövetett gyilkosságok mellett további öt katona megölésével is vádolták, ezeket azonban bizonyíték hiányában visszavonták.

Volt már rá példa
Pierre Chanal nem az első többszörös gyilkos, aki a szigorú őrizet ellenére öngyilkosságba tudott menekülni a francia igazságszolgáltatás elől. Tavaly a nyolc párizsi városi tanácsost meggyilkoló Richard Dum, tizenkét órával elfogása után kiugrott a rendőrség negyedik emeleti ablakából.
Precíz tervek

Chanal "aprólékosan kitervelte az öngyilkosságot" - nyilatkozta a Guardiannak Yves Charpenel, reimsi körzeti ügyész. A katonatiszt három hónapos éhségsztrájkja után kórházban lábadozott. Pár perccel szerda éjféli vizit és őreinek váltása után egy becsempészett borotvapengével átvágta combja egyik ütőerét.

"Pontosan tudta, hogy öt-tíz perc múlva már nem menthetik meg az életét" - nyilatkozta Charpenel. Chanal halálát hivatalosan hajnali egykor állapították meg. A közfelháborodásra tekintettel Dominique Perben igazságügyi miniszter ígéretet tett az esett "szigorú kivizsgálására".

Mindent tagadott

A libanoni szolgálataival a francia vitézségi érdemrendet is kiérdemlő Chanal végig ártatlanságát hangoztatta az ellene jelenleg folyó büntetőperben. Tavaly májusban már kísérletezett öngyilkossággal - írja a Guardian. Kedden megtagadta a részvételt a per újrakezdésekor. Az orvosok ezek után újabb két hétre kórházba utalták, általános testi gyengeség miatt.

"A francia igazságszolgáltatás újra megbukott, elárultak. Most már sosem tudom meg, ki volt a fiam gyilkosa" - fakadt ki a hír hallatán Eroline O'Keefe, az 1987-ben meggyilkolt ír stoppos édesanyja.

Próbálták elkenni

A "francia kriminalisztika legelfuseráltabb nyomozása" a kilencvenes évek elején indult. A rendőrség első körben elutasította a katonák eltűnésének vizsgálatát, a hadsereg belső vizsgálatában dezertőrnek minősítette a később holtan megtalált hét férfit.

A közfelháborodás hatására újra kezdett nyomozás a kilencvenes évek közepére szűkült a Falvay Balázs 1988-as meggyilkolása miatt tíz éves börtönbüntetését töltő Chanalra. A fiatal magyar stoppos megkötözött, lemeztelenített holttestét a katonatiszt autójának csomagtartójában találták meg.

A csomagtartóban Falvay holtteste mellett további áldozatok hajmintáit is megtalálták. Az elmúlt években elérhetővé vált DNS-vizsgálatok alapján szinte bizonyos, hogy azok O'Keefetől és két további áldozattól származnak - írja a Guardian.