Cecília
4 °C
6 °C

A papok negyven százaléka szeretőt tart

2004.04.25. 11:42
A brazil papok 41 százaléka saját bevallása szerint is viszonyt folytatott nővel felszentelése után, ugyanekkora hányada szerint önkéntesnek kellene lennie a cölibátusnak, 62 százalékuk pedig nem hajlandó bűnnek tekinteni és elítélni a homoszexualitást.
Mindez abból a felmérésből derült ki, amelyet a Vallási és Társadalmi Tanulmányok Brazíliai Központja (CERIS) készített a világ legnagyobb, katolikus többségű országának papsága körében a helyi püspöki kar megbízásából, a jelenleg folyó püspökkari értekezlet számára.

A kérdőívekre adott válaszokból kiderül, hogy a brazíliai katolikus papok 41 százaléka felszentelése után sem hagyott fel a nőkkel folytatott nemi élettel. Ugyanekkora hányaduk szerint szabadon választhatóvá kellene tenni az egyház által kötelezően előírt cölibátust, s csak 48 százalékuk tartja fontosnak a szexuális életről és a házasságról való teljes lemondást.

A felmérés egy másik meglepő eredménye szerint a brazil papok 62 százaléka nem fogadja el egyházának azon tanítását, miszerint a homoszexualitás "Isten akaratának tagadását jelentené".

A brazil papok 94 százaléka egyébként tökéletesen elégedett papi életével és újrakezdés esetén sem választana más hivatást.

A felmérést végző, a katolikus egyház által finanszírozott kutatóintézet igazgatója, Luiz Antonio Gomez de Souza azt tartja a legmeglepőbbnek, hogy a brazil papok majdnem fele szexuális életet él. Az igazgató szerint a brazil társadalom nem is botránkozik meg ezen. A kisebb vidéki településeken, a kisvárosokban mindenki pontosan tudja, hogy kik a helyi pap gyermekei és ki a pap szeretője - tette hozzá.

Eusebio Scheid bíboros, Rio de Janeiro érseke, a brazil klérus konzervatív szárnyának vezéralakja az adatok hallatán úgy reagált, hogy ő nem hisz a statisztikákban. Tény, hogy a szétküldött kérdőívekre a 17 ezer brazíliai katolikus papnak csak egy része válaszolt, ami jelzi, hogy még mindig milyen kényes kérdés a szexualitás a papság számára.

A 178 milliós Brazília lakosságának 74 százaléka vallja magát katolikusnak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?