Piroska
-2 °C
5 °C

Bosszúból ölhetett a lefejezős nővérgyilkos

2004.12.21. 14:14
Kétszázmillió eurót fordítana a kórházak biztonságának növelésére a francia kormány két nővér brutális meggyilkolása után. Az egyelőre ismeretlen tettes késsel vagy szablyával támadt az ápolókra a paui kórház pszichiátriáján. Egyikük torkát átvágta, a másikat lefejezte.

Bár már hat gyanúsítottat is őrizetbe vettek, eddig nem találtak használható nyomot a szombati brutális nővérgyilkosság ügyében nyomozó francia hatóságok. A hat őrizetbe vettet kihallgatásuk után szabadon engedték, jelentette a Reuters. Az egyelőre ismeretlen tettes egy nővért lefejezett, egy segédápolónak meg átvágta a torkát a paui Centre Hospitalier des Pyrénées kórház pszichiátriáján, szombaton. A lefejezett nővér fejét az osztály közösségi helyiségében, a tévé tetején találták meg.

Mivel az osztályon huszonkét 65 és 102 éves kor közötti Alzheimer-kóros beteget ápoltak, a rendőrség biztos benne, hogy az elkövető kívülről érkezett, írja az Independent című brit lap. A hatóságok szerint a késsel vagy szablyával gyilkoló tettes talán a kórház volt ápoltja, akinek indítéka a bosszú lehetett. Elképzeléseik szerint a gyilkos valamiért neheztelt a nővérre vagy a kórházra.

A brutális kettős gyilkosság hatalmas felháborodást váltott ki Franciaországban. Chirac államfő hétfőn a kórházi biztonság növelését sürgette, Phillippe Douste-Blazy egészségügyi miniszter válaszul kétszázmillió eurós (ötvenmilliárd forintos) programot jelentett be az egészségügyi intézmények biztonsági fejlesztésére.

A februárban beterjeszteni tervezett javaslat egyik pontja szerint a bankokhoz hasonlóan közvetlen rendőrségi riasztókkal szerelnék fel a pszichiátriai osztályokat.