Bernadett
0 °C
4 °C

Bűnösnek találták pedofiliában a pitcairni férfiakat

2004.10.25. 09:50
Bűnösnek talált egy brit bíróság hatot abból a hét férfi vádlottból, akiket kiskorú lányok, köztük egy 12 éves lány megerőszakolásával és szemérem elleni vétségekkel vádoltak a csendes-óceáni Pitcairn-szigeten - közölte hétfőn egy brit szóvivő.
A férfiak - a Bounty hajón 1789-ben történt híres lázadás résztvevőinek utódai - azzal védekeztek, hogy a kiskorúakkal folytatott nemi élet náluk egészen addig visszanyúló hagyomány, amikor a lázadók tahiti asszonyaikkal a szigetre érkeztek.

Ma már felnőtt áldozataik viszont (a per tárgyát képező esetek a nyolcvanas évek elejétől kezdve történtek) Új-Zélandból videón közvetített tanúvallomásaikban azt mondták, hogy a vádlottak "szexuális tárgyakként" bántak velük, s kényük-kedvük szerint bárhol megerőszakolták őket.

A fővádlott az 53 éves Steve Christian, a parányi sziget polgármestere - a Bounty-lázadást vezető Fletcher Christian leszármazottja - akit öt rendbeli nemi erőszakban és számos szexuális támadásban talált bűnösnek a bíróság. A vádlottak között van fia és unokatestvére is. Október elején az egyik vádlott, a szigetet 1789-ben benépesítő lázadók vezére, Fletcher Christian egyenes ági leszármazottja bűnösnek vallotta magát. A postás egy gyereklány szexuális zaklatását ismerte be. A hét vádlott a parányi sziget felnőtt férfi lakosság egyharmada, de még hatan vád alá kerülhetnek.

Az ítélet ezen héten várható, de a férfiak legkorábban jövőre kerülhetnek börtönbe, mert egyelőre még jogi viták folynak akörül, van-e Nagy-Britanniának jogi fennhatósága a sziget fölött. Az alig öt négyzetkilométernyi földdarab az utolsó brit terület a Csendes-óceán déli részén, nagyjából félúton Új-Zéland és Peru között.

Az 1789-ben a Bounty lázadó matrózai által benépesített szigeten történtekre 1999-ben derült fény, amikor egy helyi nő szexuális zaklatásokról beszélt egy a szigetekre látogató rendőrnőnek.