Piroska
-2 °C
5 °C

Kivágta halott anyjából a pacemakert

2005.02.01. 16:20
Egy férfit bíróság elé állítottak az Egyesült Államokban, mert anyja halálának kivizsgálását nehezítette azzal, hogy eltüntette az egyik legfőbb bizonyítékot: az idős nő szívritmuszavarait kordában tartó pacemakert, jelenti a Reuters. A férfi egyszerűen fogott egy konyhakést és felvágta anyja mellkasát.

Az ügy hátterében egy régi vita húzódik: a férfi jószerével hadban állt az anyját kezelő orvosokkal, valamint a biztosítókkal, amióta 1995-ben beültették szülőjébe a szívritmus-szabályozót.

A texasi seriffhelyettes hétfőn tartóztatta le az 59 éves James A Donalsont, miután az ápolók holtan találták az anyját, jókora vágással a mellkasán. A nő gondját viselő férfi csak annyit mondott, "én távolítottam el a pacemakert".

Donaldson újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy meg akarta tartani a szerkezetet, hogy később bizonyítékként használhassa fel, leleplezve a beültetés esetleges hibáit, az orvosok mulasztásait. Viszont a halálesetet körülményeit feltáró rendőrök is szerették volna az apró műszert megvizsgálni, ezért Donaldsont bizonyíték meghamisításával gyanúsították meg, aminek elkövetéséért akár tíz év börtönt is lehet kapni Texasban.

"Megölték az anyámat", utalt újságírók előtt a pacemaker gyártójára a férfi, mielőtt elvitték volna a rendőrök. A hatóságok eddig nem találták meg a házilag kiműtött szerkezetet, emellett elrendelték a 85 éves Ann Donalson boncolását, noha a feltételezések szerint természetes halállal halt meg. A férfi kedden állt először az ügy miatt bíróság elé.