Edina
-12 °C
-3 °C

A pedofília áldozatainak 25 millió dollárt fizet egy érsekség

2003.06.11. 06:24
A Kentucky államban fekvő Louisville-i érsekség papjai és alkalmazottai ellen az elmúlt 14 hónapban sorra indultak peres ügyek gyermekkori szexuális zaklatások miatt. A botrány kulcsszereplőjét, egy korábban visszavonult atyát húsz évre ítéltek. Most peren kívül egyezett meg az áldozatokat képviselő ügyvéd az érsekséggel.
Több mint 25 millió dollárt fizet ki a Kentucky állambeli louisville-i érsekség a papjai és alkalmazottjai pedofil cselekedetei áldozatainak, akik közül csaknem 250-en nyújtottak be keresetet a szexuális túlkapások miatt.

Inkább leplezte

Peren kívüli megállapodás született a kártérítésről, amely a felperesek ügyvédje, William McMurry szerint nem jelenti azt, hogy az egyik fél felülkerekedett és most ünnepelne: magát a megbékélést kell ünnepelni, a hosszú évekre, évtizedekre visszanyúló súlyos ügyek lezárását.

Az érsekség ellen az elmúlt 14 hónapban garmadával indultak a peres ügyek - jó néhány közülük több évtizeddel ezelőtti események kapcsán - a gyermekkori szexuális zaklatások miatt, azzal, hogy az érsekség tudott az erőszakoskodásokról, de leplezte azokat, s semmit nem tett megakadályozásuk érdekében.

Befagyasztja a béreket

A louisville-i érsekség komoly takarékossági intézkedésekre készül, hogy az egymilliós perköltséget és a 25,7 millió dolláros kártérítést ki tudja fizetni, 34 alkalmazottját bocsátja el - ez 12 százalékos leépítésnek felel meg -, befagyasztja a béreket és költségvetési kiadásait csaknem kétmillió dollárral kurtítja meg évente.

A már visszavonult Louis Miller atyát - aki a Kentucky állambeli pedofil-botrány központi alakja - a múlt hónapban ítélték el húsz év szabadságvesztésre, miután több évtizeden át erőszakoskodott a gyermekekkel, három másik katolikus pap pere még folyamatban van.

A kisgyermekekkel történt visszaélések leleplezése, a pedofil-botrány kipattanása óta az Egyesült Államok 64 milliós katolikus közösségének 47 ezer papja közül több mint háromszázat távolítottak el hivatalából. Az egyházat kártérítést követelő polgári perek ezrei fenyegetik.