Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Cserbenhagyásos gázolással vádolják a pedofilvédő püspököt

2003.06.17. 11:18
Az arizonai Thomas O'Brien püspököt azzal vádolják, hogy cserbenhagyott egy általa elütött 43 éves férfit. Az egyházi vezető korábban lemondott jogkörének egy részéről, amiért cserébe az ügyészség eltekintett a vádemeléstől pedofil papok üzelmeinek eltussolása ügyében.
Halálos végű cserbenhagyásos gázolás miatt vettek őrizetbe az Egyesült Államokban egy katolikus püspököt, akinek neve korábban pedofil papok bűneinek eltussolása kapcsán került a lapok címoldalára. Thomas O'Brient, az Arizona állambeli Phoenix püspökét helyi idő szerint hétfőn este vették őrizetbe, és csak 45 ezer dollár óvadék letétbe helyezése esetén kerülhet szabadlábra. Azzal gyanúsítják, hogy szombat este halálra gázolt egy úttesten áthaladó 43 éves férfit. A gyalogost egyébként két autó is elütötte, és egyik sem állt meg.

A püspök autóját szemtanúk vallomása alapján azonosították, és megtalálták rajta az ütközés nyomait, így a jobboldalon behorpadt szélvédőt. "Ha a püspök nem szökik el, valószínűleg nem emeltek volna vádat ellene, mert a halálra gázolt férfi szabálytalanul kelt át az úttesten" - közölte a rendőrség szóvivője az AP szerint. A püspök azt mondta a kihallgatáson, hogy azt hitte, kutyát vagy macskát ütött el, vagy kővel dobták meg az autóját.

A phoenixi egyházmegye 67 éves vezetője alig néhány napja azért került a lapok címoldalára Amerikában, mert példa nélkül álló alkut kötött a vádhatósággal: lemondott jogkörének egy részéről, amiért cserébe az ügyészség eltekintett a vádemeléstől pedofil papok üzelmeinek eltussolása ügyében.

O'Brien, aki 1981 óta a lelki vezetője 430 ezer arizonai katolikusnak, beismerte, hogy a panaszok ellenére is megengedte gyerekek szexuális zaklatásával vádolt papoknak a kiskorúakkal való foglalkozást, és anélkül helyezte át őket más gyülekezetekbe, hogy értesítette volna előéletükről új feletteseiket. Sharon Roy, a pedofil papok áldozatai arizonai szekciójának képviselője a letartóztatás kapcsán megállapította, hogy O'Brien püspöknek "nagy gyakorlata van az ügyek eltusolásában", de ezúttal aligha ússza meg.