Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Pénzügyőrök a vádlottak padján

2005.05.09. 09:11
Pénzügyőröket és szállítási vállalkozókat vádol vesztegetéssel az ügyészség Borsodban. A vád szerint két évvel ezelőtt mintegy 200 tonna, 100 millió forintot meghaladó értékű áru csempészéséhez járultak hozzá.
Vesztegetéssel vádol pénzügyőröket és szállítási vállalkozókat az ügyészség Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a várhatóan két hónapig tartó tárgyalás hétfőn kezdődik Miskolcon, a vádlottak padján összesen nyolcvannégyen ülnek - tájékoztatta az MTI-t Martossy György, a megyei főügyészség szóvivője.

A vádlottak még az uniós csatlakozás előtt, a magyar-szlovák határon lévő tornyosnémeti közúti átkelőhelyen szolgálatot teljesítő vám- és pénzügyőrök közül többen a nemzetközi fuvarozáshoz szükséges engedéllyel nem rendelkező teherautókat, kamionokat léptettek át pénzért a határon.

Csokibiznisz

Így két évvel ezelőtt mintegy 200 tonna, 100 millió forintot meghaladó értékű édesség, cukor és csokoládé Magyarországra csempészéséhez járultak hozzá a pénzügyőrök a határátkelőn, hivatali kötelességüket megszegve.

A Szlovákiából Magyarországra szállított édességet, kenőpénz ellenében, fiktív módon, tranzitáruként tüntették fel a vádlottak, az okmányokon pedig kevesebbet regisztráltak a valóságosnál.

Az édességet papíron utaztatták, a magyar-román határon lévő csengersimai átkelőn az ottani vámosok igazolást adtak ki, amely szerint az áru elhagyta az országot, noha valójában Magyarországon értékesítették.

A nyomozati irat mintegy 16 ezer oldalt, a megyei bírósághoz benyújtott vádirat 183 oldalt tesz ki.

Szabadlábon vannak

Valamennyi vádlott szabadlábon van, korábban azonban hosszabb-rövidebb ideig harmincheten voltak előzetes letartóztatásban.

Rozsnyai Géza ezredes, a Vám és Pénzügyőrség Észak-magyarországi Regionális Parancsnokságának vezetője korábban az MTI-nek elmondta: a megvádolt pénzügyőrök többsége már nem dolgozik a testületnél, főként azért, mert megszűnt a munkahelyük a magyar-szlovák határon az uniós csatlakozást követően. Több vádlott pedig belterületi vámhivatalokhoz került.

A főügyészségi szóvivő tájékoztatása szerint a tárgyalás várhatóan két hónapig tart, minden második héten, heti négy tárgyalási napon.