Anna, Anikó, Panka
21 °C
34 °C

Kizárták pártjából az italozó cseh képviselőt

2003.10.08. 11:06
Kizárta tagjai közül egyik országgyűlési képviselőjét a cseh ellenzéki Polgári Demokratikus Párt (ODS). Petr Kott olyan sok alkoholt fogyasztott, hogy nem tudott részt venni egy kulcsfontosságú szavazáson.
Petr Kottnak azért kellett távoznia a cseh ellenzéki Polgári Demokratikus Párt frakciójából, mert szeptember 27-én a parlamenti ülés előtt olyan sok alkoholt fogyasztott, hogy nem tudott részt venni a kormányzat által beterjesztett, takarékossági törvénycsomagról szóló szavazáson. Távollétének "eredményeként" a kormányoldal könnyebben keresztülvihette a módosításokat, ami feldühítette pártja vezetőit.

A kétszáz tagú cseh képviselőházban a kedd este elhatározott képviselő-kizárásig a kormánypártok mindössze egyfős többségben voltak. Kott a botrány ellenére nem volt hajlandó lemondani mandátumáról. A képviselő a jövőben függetlenként tevékenykedik - jelentette az APA osztrák hírügynökség.

A Kott-ügynek volt egy további következménye is: a cseh alsóház elnöke ugyanis a botrány miatt megtiltotta szeszes italok árusítását a parlamenti büfében. A Mladá Fronta Dnes című cseh lap jelentése szerint amint eltűntek szeszes italt tartalmazó palackok a büféből, szinte azonnal megszűnt a képviselők korábban oly gyakori sorban állása is a büfénél.