Legyen Ön is milliomos hetek alatt!

2003.06.02. 08:25
Személyiségfejlesztő piramisjáték ügyében nyomoz az ORFK szervezett bűnözés elleni igazgatósága - írja a hétfői Népszabadság. Háromszázezer forint befizetésével és tízezer forint éves tagdíjjal lehetett örökös tagsági jogot szerezni, mely úgy kamatozott, ha sikerült új tagokat is beszervezni. A rendőrség több száz, többségükben rossz anyagi körülmények között élő embert hallgatott ki, akikkel elhitették: néhány hét alatt milliomosokká válhatnak. A beszervezések továbbra is folytatódnak.
"Segíts magadon, másokon is segítesz" - ezzel a jelmondattal hirdette magát az 1998. december 8-án induló, mára több mint hatezer tagot számláló Humán Club Egyesület. Az ORFK szervezett bűnözés elleni igazgatóságának nyomozói a 2000. december 8-án elrendelt nyomozás adatai alapján azonban bizonyítva látják, hogy a szervezet piramisjáték-szervezéssel foglalkozott. Háromszázezer forint befizetésével, s évi tízezer forint tagdíjjal, bárki örökös tagsági jogot szerezhetett, cserébe személyiségfejlesztő programokon vehettek részt a tagok. A Humán Club rendezvényein, elegáns szállodákban, látványos külsőségek közepette, felkészült előadók magyarázták az egybegyűlteknek, hogyan válhatnak sikeressé és gazdaggá - írja a Népszabadság.

Aki egyéni vállalkozóként szerződést kötött a kft.-vel, és vállalta, hogy új tagokat toboroz az egyesületbe, jutalékot kapott. Az első két új tag után 50-50 ezer, minden továbbiért 110 ezer forintot fizetett a kft., sőt akkor is járt a jutalék, ha az általuk beszervezett tagok hoztak új tagokat az egyesületnek. Az igazgatótanács a legsikeresebb toborzók közül menedzsereket választott, akiket minden új tag után 34 ezer forint illetett meg.

A rendőrség több száz tanút hallgatott ki, köztük munkanélkülieket és nyugdíjasokat, akik kölcsönből fizették be a 300 ezres tagdíjat, mert azt remélték, rövid időn belül be tudnak szervezni négy-öt új tagot, és a jutalékból visszafizethetik azt. A többség beismerte, hogy csak azért lett egyesületi tag, mert az előadáson elhitették velük: hetek alatt milliomosok lehetnek.

Az ügy a rendőrség számára szinte kezelhetetlen. Jogilag ugyanis az is elkövette a piramisjáték szervezésének bűntettét, aki csak egyetlen új tagot szervezett be, több ezer ember ellen azonban lehetetlen lefolytatni a büntetőeljárást. A rendőrség ezért úgy döntött: ügyészi megrovást javasol azoknak, akik egymillió forintnál kevesebb jutalékot vettek fel - a 2001. októberi állapotok szerint ez 1200 embert jelent -, a fennmaradó 106 gyanúsítottal szemben pedig vádemelést indítványoz. A látványos rendőrségi akciók és a sajtóhíradások ellenére még ma is országszerte folytatódnak a beszervezések. Jelenleg 6000 tagot számlál az egyesület - olvasható a hétfői Népszabadságban.

  • Tippek
  • Bankszámla