Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Nem tartóztatják le a Pyro-Technic Kft. vezetőit

2004.08.12. 16:21
A Pest Megyei Bíróság csütörtökön meghozott másodfokú döntése értelmében szabadlábon maradnak a törökbálinti robbanás kapcsán meggyanúsított cégvezetők. A bíróság csütörtöki döntésének indoklásában arra hivatkozott, hogy az előzetes tűzszerészi és vegyész szakértői vélemények szerint elsődlegesen nem pirotechnikai anyag, hanem nagy valószínűséggel brizáns robbanóanyag robbant fel az épületben.
A Pest Megyei Bíróság lényegében helybenhagyta a Budakörnyéki Bíróság hétfői határozatát, ami szerint nem állapítható meg a robbanóanyaggal visszaélés alapos gyanúja a Pyro-Technic Kft. cégvezetői esetében. Ezért elutasították a négy vezető előzetes letartóztatására vonatkozó ügyészi indítványt. A törökbálinti raktárban eddig nem tisztázott okból több tonnányi pirotechnikai anyag robbant fel augusztus 5-én. A hatalmas detonáció megölt három embert, tizet megsebesített és mintegy négyszáz millió forintos kárt okozott a környéken lévő ingatlanokban, gépjárművekben.

Nem pirotechnikai anyag robbant

A Pest Megyei Bíróság csütörtöki döntésének indoklásában arra hivatkozott, hogy az előzetes tűzszerészi és vegyész szakértői vélemények szerint elsődlegesen nem pirotechnikai anyag, hanem nagy valószínűséggel brizáns robbanóanyag robbant fel az épületben. A másodfokú határozat ismertetésekor elhangzott: a Pyro-Technic Kft. nem rendelkezett brizáns robbanóanyag tárolására engedéllyel. Ez azonban nem ad lehetőséget olyan következtetésre, hogy a gyanúsítottakkal szemben fennállnak a személyi szabadságukat korlátozó kényszerintézkedés elrendelésének törvényi feltételei. A nyomozás adataiból ugyanis jelenleg még nem állapítható meg, hogy a brizáns anyagokat milyen körülmények között, mikor, ki és milyen mennyiségben vitte a törökbálinti telephelyre.

A Pest Megyei Bíróság indoklása szerint az sem tisztázódott, hogy a brizáns anyagok ottlétéről tudtak-e a gyanúsítottak és ha nem, ez az ő mulasztásuk következménye-e. Három gyanúsított esetében a vezető beosztás nem alapozza meg az eljárásban szereplő bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúját. Nem teszi lehetővé olyan következtetés levonását, hogy az alapos gyanú őket terheli.

A negyedik gyanúsított, a gazdasági igazgató esetében a megyei bíróság azt állapította meg, hogy a peremartoni telephelyen talált, ott engedély nélkül tárolt robbantóanyagokat illetően megalapozott a bűncselekmény alapos gyanúja. Azonban hiányoznak az előzetes letartóztatás törvényben meghatározott különös feltételei, így például a szökés, elrejtőzés, illetve az eljárás megnehezítésnek veszélye. Ezért nem látta indokoltnak a Pest Megyei Bíróság a gazdasági igazgató letartóztatását.

"Megnyugtató döntés"

A másodfokú bírósági döntéssel kapcsolatban Szekér Gyula ügyvéd, az egyik gyanúsított védője az MTI-vel közölte: az előzetes letartóztatás általános feltétele, a megalapozott gyanú nemcsak a védelem, illetve gyanúsítottak, de az első- és másodfokú bíróság szerint is hiányzik. "Számomra nagyon megnyugtató, hogy a bíróságok a felfokozott közérdeklődés közepette is megalapozott döntést hoztak és elutasították a kényszerintézkedésre vonatkozó ügyészi indítványt" - tette hozzá az ügyvéd.

Szekér Gyula szerint továbbra sincs bizonyíték arra, hogy a Pyro-Technic Kft. vezetőinek bármi köze lett volna a robbanáshoz. "Ők ezt következetesen és egybehangzóan tagadják, ezzel szemben pedig semmilyen adat nem merült fel" - mondta. Az ügyvéd hozzátette, fekete lőporról eddig csak a sajtóban lehetett hallani, sem a gyanúsításban, sem az előzetes letartóztatásra vonatkozó, bíróságok által elutasított ügyészi indítványokban nem szerepel. "Azzal egyetért a védelem, hogy alapos nyomozásra van szükség, hiszen három ember meghalt. Ugyanakkor fontos tanulság, hogy a bűnüldöző hatóságoknak minden adatot egyaránt mérlegelniük kellene a nyomozás során és nem szabadna prekoncepciókhoz ragaszkodniuk" - magyarázta Szekér Gyula.