Olivér
5 °C
8 °C

Leszázalékolással üzérkedett a volt képviselőjelölt

2007.02.06. 12:39
Két év börtönbüntetésre és 3 millió forint pénzbírságra ítélték azt a szegedi férfit, aki 1995-től 2004-ig 100 és 270 ezer forint közötti összegekért segítséget nyújtott abban, hogy ügyfeleit leszázalékolják. Piti János jártasságát saját rokkantsági nyugdíjának ügyintézésekor szerezte. Összesen 31 esetet tudtak rábizonyítani.

Több mint harminc esetben ígért pénzért segítséget a leszázalékolásuk ügyében hozzá fordulóknak az a férfi, akit kedden jogerősen két év fogházbüntetéssel sújtott a Szegedi Ítélőtábla. A 68 éves szegedi Piti János hosszabb ideje különböző betegségekben szenved, emiatt le is százalékolták, és rokkantsági nyugdíjat állapítottak meg neki.


Piti János

A vádlott saját tapasztalataiból az átlagosnál jobban ismerte azokat a betegségeket, amelyek várhatóan rokkantsági nyugellátásba helyezést indokolnak. Az átlagost meghaladó ismeretekkel rendelkezett arról is, mely egészségügyi intézményekhez és orvosokhoz kell fordulni a betegségek ellátásával kapcsolatban, illetve a leszázalékoláshoz szükséges orvosi iratok beszerzéséhez.

Piti János korábban a Kereszténydemokrata Néppárt tagja volt, majd 2006-ban a Centrum Párt képviselőjelöltjeként indult volna Csongrád megyében. Végül szívbetegségre hivatkozva visszalépett, az igazi ok azonban nem ez volt: kiderült, hogy büntetőeljárás folyik ellene. Ő maga naivitással magyarázta az egybeesést, nem gondolta ugyanis, hogy a büntetőügynek köze volna képviselőjelöltként való indulásához.

Elterjedt a híre

Az ítélet szerint többen is tudomást szereztek arról, hogy a vádlott a rokkantsági ügyekben jártas, és azok intézésében segítséget tud nyújtani. Ezt kihasználva a férfi 1995-től 2004 szeptemberéig rendszeresen, haszonszerzési céllal a betegségeik miatt hozzá fordulóktól az orvosi dokumentációkat elkérte, majd kijelentette, hogy bizonyos pénzösszeg, illetve természetbeni juttatás fejében az orvosi bizottságban eljáró orvosokat, és az eljáró hivatalos személyeket a rokkantsági döntés érdekében megvesztegeti.

Az iratok áttekintése után a vádlott a hozzá fordulóknak egyes esetekben azt ajánlotta, jelentkezzenek pszichiátriai kezelésre, és az ott kiállított papírokat mellékeljék a rokkantsági kérelmükhöz. Ilyen javaslattal általában olyankor élt, amikor az iratok tanulmányozása alapján arra jutott, hogy azok önmagukban még nem elégségesek a rokkantságba helyezéshez.

Nem vesztegetett, tanácsot adott

A vádlott az említett tanácsadáson kívül más jellegű segítséget nem nyújtott, így az orvosi bizottság tagjait nem vesztegette meg. A kilenc év alatt volt olyan, akitől különböző munkák elvégzését kérte, de legtöbb esetben 100 és 270 ezer forint közötti összegekért vállalta az ügyintézést. Előfordult, hogy az esedékes felülvizsgálatok előtt a vádlott újabb pénzösszegeket, 200-200 ezer forintokat vett át a tőle segítséget kérőtől.

A bíróság harmincegy rendbeli, vesztegetést állítva, üzletszerűen elkövetett hivatali befolyással üzérkedés bűntettében találta bűnösnek Piti Jánost, ezért két év fogház- és 3 millió forint pénzbüntetésre ítélte, valamint 5 millió 85 ezer forint vagyoni előnyre nézve vagyonelkobzást rendelt el. A bíróság kimondta, a vádlott a szabadságvesztés büntetés felének letöltése után feltételesen szabadságra bocsátható.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?