József, Bánk
-6 °C
0 °C

Princz: Hol a pénz?

2006.06.27. 11:19
Az utolsó szó jogával élhetett a Fővárosi Bíróságon zajló bűnperben a Postabank egykori vezére. Princz Gábor ártatlannak vallotta magát, és inkább a bankkonszolidációban eltűnt pénzek sorsát kutatná.

"Megítélésem szerint munkám tudatos és folyamatos volt, kötelességszegést nem követtem el" - mondta a Postabank volt elnök-vezérigazgatója, aki a vádbeli hiányt (35 milliárd sikkasztással vádolják) megalapozatlannak és virtuális számnak nevezte.

A vád: törvényszegés

Princz Gábort és a pénzintézet korábbi hat vezető beosztású tagját azzal vádolják, hogy 1995 és 1997 között szándékosan megszegték törvényi kötelezettségeiket, hibás üzletpolitikát folytattak, sorozatosan megtévesztették a bank tulajdonosait és a bankfelügyeletet, nem képeztek céltartalékot és jól prosperáló bank látszatát keltették.

Princz Gábor az utolsó szó jogán azt mondta: az 1997-es februári bankpánik után nemcsak a bankrendszer fizetőképességét őrizték meg, hanem sikerült annak a privatizációs technikának is ellenállni, amely a bankok állami tőkésítését, konszolidációját követő, gyors és igen nyomott árú értékesítését jelentette.

Töretlenül, naivan hittek

"Töretlenül, talán naivan hittünk a versenyhelyzet fenntartásában akkor is, amikor a piac szereplői lassan már áruházi eladókká váltak" - jelentette ki.

A vádlott azzal védekezett, hogy ő a bank alapítási céljait, a tulajdonosok és az ügyfelek érdekeit szem előtt tartva, az akkor átalakuló társadalomtól nem független, hanem azzal szorosan összekapcsolható pénzintézetet akart létrehozni. Ennek eredményeképpen a bank értéke sokszorosa lett az alapítási értéknek. Princz szerint az a vezetés hozta létre mindezt, amelynek tagjai most a vádlottak padján ülnek.

Hol van ez a pénz? - kérdezte Princz

"Sokakban jogos a kérdés és bennem is: miért volt szükség az utánunk következő bankkonszolidációra, milyen számítások, auditált mérlegek alapján történt ez és miért volt ennek az értéke 150-160 milliárd forint? Hol ez a pénz tehát? És miért nem véletlen, hogy akik ezeket felhasználták akkoriban, egyben a mi feljelentőinkké is váltak?" - tette fel a kérdést, majd azt mondta: a válasz egyszerű. A bíróság előtt azonban ezt nem fejtette ki bővebben.

A perben az ügyész korábban felfüggesztett szabadságvesztést indítványozott a vádlottakra a jelentős időmúlásra hivatkozva. Princz Gábor ügyvédje, Bárándy Péter a legutóbbi tárgyaláson védence felmentését kérte azért, mert álláspontja szerint nem történt szabályszegés.

Az ügyben július 11-én születik meg az elsőfokú ítélet a Fővárosi Bíróságon.