Bernát, Felícia
EUR 384,44 Ft
USD 363,62 Ft
7 °C
31 °C

Bordélyházak nyílhatnak Csehországban

2003.02.20. 11:50
Községi nyilvánosházak létrehozásának és működtetésének engedélyezésére vonatkozó törvényt dolgoz ki a cseh belügyminisztérium. A tárca célja a nyilvánosházak létrehozásának lehetővé tételével az, hogy szabályozza és ellenőrzés alá vonja a prostitúciót, s ugyanakkor véget vessen a százmillió koronákban mérhető évi adócsalásoknak. Prágában jelenleg több száz illegális bordély üzemel.
A bordélyházakra vonatkozó előírásokat az a tervezet tartalmazza, amelyet a cseh belügyi tárca még az idei év folyamán a parlament elé kíván terjeszteni. A nyilvánosházakról, s azok működtetésének formájáról a községek fognak dönteni saját hatáskörükben. Az ő jogkörük lesz a bordélyok létrehozásának engedélyezése, illetve elutasítása is - jelentette ki a Právo című cseh lapban Jitka Gjuricová, a belügyminisztérium bűncselekmények megelőzéssel foglalkozó osztályának vezetője.

Adócsalás, utcai prostitúció

Kifejtette: a tárca célja a nyilvánosházak létrehozásának lehetővé tételével az, hogy szabályozza és ellenőrzés alá vonja a prostitúciót, s ugyanakkor véget vessen a százmillió koronákban mérhető évi adócsalásoknak, amelyeket a szexuális szolgáltatásokkal foglalkozó vállalkozók követnek el. A jelenlegi szabályozás, illetve annak hiánya miatt ugyanis gyakorlatilag nem lehet ezt a tevékenységet megadóztatni.

Gjuricová szerint a készülő törvény komoly eszközöket ad a hatóságok kezébe arra, hogy - amennyire lehet - megszüntessék az utcai prostitúciót, amely nagyon szoros kapcsolatban van a szervezett bűnözéssel és nagy egészségügyi kockázatokat rejt magában.

Felmondanák a New York-i egyezményt

- A törvényre szükség van, mert önmagában a prostitúció Csehországban nem bűncselekmény. A törvény ezért el kívánja különíteni az önkéntes szexuális szolgáltatást a kikényszerítettől - amely büntetendő - és a bűnözéstől. A nyilvánosházakban nyújtott szolgáltatásért szerzett bevételek adókötelesek lennének, s az adó beszedése a rendes adóhivatalok jogkörébe tartozna.

A törvény gyors elfogadásának az a legfőbb akadálya, hogy Csehszlovákia 1951-ben aláírta az úgynevezett New York-i egyezményt, azt az emberkereskedelemmel és a prostitúcióval foglalkozó nemzetközi megállapodást, amely tiltja a nyilvánosházak felállítását. Ezt a nemzetközi jogszabályt Csehország is kötelező érvényűnek tartja a maga számára. Most azonban Prága azt tervezi, hogy a megállapodást felmondja. Karel Boruvka, a külügyminisztérium sajtóosztályának igazgatója a lapnak megerősítette, hogy a tárca szakértői már foglalkoznak az üggyel.

Prágában több száz illegális bordély üzemel

Prága, illetve a német és az osztrák határ mentén fekvő cseh városok és falvak vezetése, amelyekben a prostitúció virágzó tevékenység, támogatja a törvény elfogadását. - Jónak tartjuk a törvénytervezetet, s benne azt, hogy a kérdés rendezését az önkormányzatok jogkörébe utalná. Ezzel számos problémánk megoldódna - hangsúlyozta az egyik önkormányzati elnök. Prágában jelenleg legalább száz nagyobb bordélyház üzemel - igaz, nem így, hanem bárnak, szalonnak, klubnak nevezik magukat.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!

  • Vennék
  • Biztosítás