Klaudia
-4 °C
2 °C

Jobban feldolgozható a trauma, ha kitör a gyermekből

2006.10.16. 14:47
Szakemberek segítségével feldolgozható az a hatalmas trauma, amelyet az olaszliszkán halálra vert 44 éves pedagógus gyermekei szenvedtek el – véli Vekerdy Tamás pszichológus. Ranschburg Jenő csak egyetlen szót ismételget az eset kapcsán.

Hogy lehet feldolgozni azt, ha két gyermek szemtanúja lesz saját édesapja agyonverésének? – kérdezett az Index pszichológusokat az olaszliszkai eset kapcsán.

Mint megírtuk: egy 44 éves tanár vasárnap autójával elsodort egy gyermeket Olaszliszkán, aki könnyebben megsérült. A baleset után a sofőrt a kislány rokonai agyonverték ötéves és 14 éves lánya szeme láttára.

A két gyermeket is halálosan megfenyegették, de ők végül el tudtak menekülni, és egy közeli házban rejtőztek el.

Nem tudok erről szakmailag nyilatkozni – mondta kérdésünkre Vekerdy Tamás gyermekpszichológus, aki szerint ez a borzalmas eset valahol az ország egész, hisztérikus, agresszív, bűnbakkereső hangulatét is mutatja.

Vekerdy szerint mindenképpen óriási traumát jelent egy gyermeknek átélni azt, hogy az apját a szeme láttára ölik meg. A traumát átélő gyermekek után közvetlenül a család szembesül ennek a súlyos tragédiának a terhével, amelynek feldolgozásában egy pszichológus tud segíteni.

Ilyen esetekben általában azt lehet mondani, hogy minél inkább „kitör” a gyermekből a tragédia bekövetkezésekor a rettenet, azaz ha az átéltek hatására sír, üvölt vagy remeg, később annál kisebb a valószínűsége, hogy idősebb korban omlik össze – mondta a pszichológus. Néha veszélyesebb az, ha ilyenkor a gyermek csak hallgat, az elfojtott, fel nem oldott, „letokolt” trauma ugyanis később „robbanhat” a személyiségben.

Az esetről megkérdeztük Ranschburg Jenő pszichiológus véleményét is. Ő azonban nem kívánt nyilatkozni. A pszichológus ezt azzal indokolta: amikor a televízióban hallotta a hírt, szabályosan üvöltött magában, a vérnyomása felment, s csak egyetlen szót tud minderre ismételgetni, azt, hogy iszonyat.