Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Üvegcserepek gyűjtötte napsugarak okozhatták a hortobágyi tüzet

2002.07.03. 17:23
A nap sugarait összegyűjtő üvegcserepek okozhatták a hortobágyi tüzet, véli a tűzoltóság. A cserepeket egy árokban találták, itt gyulladhatott fel először a gyep, mely azután továbbterjedt hétezer hektáron elpusztítva a növényzetet.
Vélhetően a nap sugarait összegyűjtő üvegcserepek gyújtották fel a Hortobágyon a gyepet, amelynek nyomán mintegy 7 ezer hektáron égett le a puszta - tájékoztatta az MTI-t szerdán a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője. Czéh István tűzoltó alezredes elmondta: megtalálták a Hortobágyi Nemzeti Park területén azt az árkot, amelyben üvegcserepek voltak, s vélhetően ezek gyűjtötték össze a nap sugarait, amelynek nyomán a kiszáradt árokban lángot foghatott a növényzet.

Tévesnek bizonyultak azok a jelzések, miszerint már a tűz jelzését megelőzően négy órával füstöt láttak abban a térségben, amely később a tűz martaléka lett. Czéh István tájékoztatása szerint a hortobágyi aljnövényzet múlt hét csütörtökön fél négy körül gyulladhatott ki, bár nem sokkal később riasztották a tűzoltókat, mire kiértek, már csaknem 500 hektáron lángolt a puszta.

Elmondta azt is, hogy a rendkívüli erősségű és változó irányú szélben gyorsan terjedtek a lángok. Tájékoztatott arról is, hogy szerdán újabb két tűzhöz riasztották a tűzoltókat a Hortobágyon, ahol Szásztelek térségében két, 500-600 négyzetméteres területeken gyulladt meg az aljnövényzet. A tűzoltók a pusztai tüzeket gyorsan eloltották, mint ahogy azt az avartüzet is, amely szerdán keletkezett Debrecen határában - tájékoztatta az MTI-t a katasztrófavédelmi igazgató.