Piroska
3 °C
3 °C

Üvegcserepek gyűjtötte napsugarak okozhatták a hortobágyi tüzet

2002.07.03. 17:23
A nap sugarait összegyűjtő üvegcserepek okozhatták a hortobágyi tüzet, véli a tűzoltóság. A cserepeket egy árokban találták, itt gyulladhatott fel először a gyep, mely azután továbbterjedt hétezer hektáron elpusztítva a növényzetet.
Vélhetően a nap sugarait összegyűjtő üvegcserepek gyújtották fel a Hortobágyon a gyepet, amelynek nyomán mintegy 7 ezer hektáron égett le a puszta - tájékoztatta az MTI-t szerdán a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője. Czéh István tűzoltó alezredes elmondta: megtalálták a Hortobágyi Nemzeti Park területén azt az árkot, amelyben üvegcserepek voltak, s vélhetően ezek gyűjtötték össze a nap sugarait, amelynek nyomán a kiszáradt árokban lángot foghatott a növényzet.

Tévesnek bizonyultak azok a jelzések, miszerint már a tűz jelzését megelőzően négy órával füstöt láttak abban a térségben, amely később a tűz martaléka lett. Czéh István tájékoztatása szerint a hortobágyi aljnövényzet múlt hét csütörtökön fél négy körül gyulladhatott ki, bár nem sokkal később riasztották a tűzoltókat, mire kiértek, már csaknem 500 hektáron lángolt a puszta.

Elmondta azt is, hogy a rendkívüli erősségű és változó irányú szélben gyorsan terjedtek a lángok. Tájékoztatott arról is, hogy szerdán újabb két tűzhöz riasztották a tűzoltókat a Hortobágyon, ahol Szásztelek térségében két, 500-600 négyzetméteres területeken gyulladt meg az aljnövényzet. A tűzoltók a pusztai tüzeket gyorsan eloltották, mint ahogy azt az avartüzet is, amely szerdán keletkezett Debrecen határában - tájékoztatta az MTI-t a katasztrófavédelmi igazgató.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!