Működik Rebeka új mája

2006.01.15. 13:35
Sikerült vércsoportazonos agyhalott donort találni egy Eurotransplant tagországban az első magyar élődonoros májátültetésen átesett kislány számára. A műtét vasárnap délután végezték el. A kislány új mája működik.
Működik a gyermek mája - jelentette ki Járay Jenő professzor a SOTE Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának igazgatója. Az élődonoros májátültetésen átesett kislányt vasárnap délután egy órakor kezdték operálni, miután külföldről érkezett egy új, számára megfelelő és beültethető szerv. A műtét előtt a gyermeken koponya-CT és EEG vizsgálatot végeztek, ami azt mutatta, hogy ugyan agyi károsodást szenvedett a májelégtelenség miatt, de még műthető állapotban volt délután. Azt, hogy a gyermeknek milyen fokú az agykárosodása, még nem tudják megmondani az orvosok.

Sikerült vércsoportazonos agyhalott donort találni egy Eurotransplant tagországban az új májra váró kislány számára, tájékoztatta az MTI-t vasárnapra virradóra közleményben dr. Borsi Jenő, a Hungarotransplant Kht. ügyvezető igazgatója. A szerv vasárnap délután megérkezett a ferihegyi repülőtérre. A donormájról annyit tudni, hogy azt 200 kilométerről hozták, egy 1962-ben született nő májáról van szó, aki agyvérzésben halt meg.

#alt#
Rebekát műtik
Forrás - m1 Híradó
A Semmelweis Egyetem Transzplantációs Klinikáján élődonoros májátültetésen átesett Rebeka számára 36 órával az Eurotransplant sürgősségi listájára való rákerülése után sikerült 0-ás vércsoportú agyhalott donort találni. Erről az Eurotransplant szombat éjfélkor értesítette a Hungarotransplant Kht.-t.

A szervkivételt reggel 6 órai kezdéssel tervezték. Ha a májkivétel és a máj bal lebenyének leválasztása sikerül, valamint a kislány állapota is megfelelő, akkor a Hungarotransplant Kht. országos koordinátora a májat vasárnap délután egy órakor adja át a Semmelweis Egyetem Transzplantációs Klinikájának.

Még nem biztos, hogy jó lesz a szerv

A donorról nem adhatnak ki semmilyen információt, így azt sem lehet tudni, melyik országból érkezett a szerv, eddigi tulajdonosa férfi, vagy nő volt-e. A máj beültethetőségét a SOTE-n vizsgálják meg, a kislány állapota továbbra is kritikus.

A négyéves kislányon a múlt hét szerdán hajtották végre az első élődonoros májátültetést, máját eltávolították és édesapja baloldali májlebenyét kapta. A professzor már csütörtökön azt közölte, hogy kritikus, kóma közeli állapotban van a beteg és percről percre romlanak az esélyei az életre egy új, egészséges szerv beültetése nélkül. Az apától kapott új májat viszont az orvosok feltételezése szerint ugyanaz a betegség tette tönkre, mint Rebeka sajátjáét.

  • Hírek
  • Hírek