Valér
4 °C
8 °C

Visszavette a dél-koreai hadsereg a rákos tisztnőt

2008.05.23. 12:57
A hadsereg kénytelen volt visszavenni az emlőrákos tisztnőt Dél-Koreában, miután egyik melle leoperálása miatt leszerelték, mivel a szabályzat testrész hiányának esetére ezt írja elő. Az 53 éves Pi U Csin bírósághoz fordult, és megnyerte a pert, a hadsereg nem fellebbezett.

Pert nyerve visszakerült a dél-koreai hadseregbe egy katonanő, akit korában emlőrákja miatt szereltek le. A védelmi minisztérium szerint az 53 éves Pi U Csin alezredes lesz az első katona, akit egészségi ok miatti leszerelés után visszavesznek aktív állományba.

Pi csaknem 28 évig szolgált, ő volt az első dél-koreai női helikoptervezető. Rák miatt eltávolították az egyik mellét, és a műtét után 2006 őszén tért vissza a seregbe, de egy hónappal később leszerelték. A szabályzat szerint ugyanis le kell szerelni azt a katonát, akinek valamelyik testrésze hiányzik.

Az alezredes beperelte a hadsereget, és nyert. A védelmi minisztérium közölte, hogy nem fellebbez.

Pi bejelentette, hogy pilótaként akar tovább dolgozni, méghozzá olyan helyen, ahol jelentős eredményt érhet el hátralevő szolgálati ideje alatt. Üdvözölte ugyanakkor a védelmi minisztérium döntését, és kiemelte, hogy változik a szemlélet a dél-korei hadseregben.

Pi hívei szerint a pilótanő háborút vívott a nemi diszkrimináció ellen. Pi könyvet is írt arról a megkülönböztetésről, amelynek a 4 ezer katonanő van kitéve a dél-koreai hadseregben. Dél-Korában csak a férfiakat sorozzák, nők csak önkéntesek lehetnek, tiszti rendfokozatban.