Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Petárdagyár robbant Kínában

2001.12.30. 15:46
Kilencen meghaltak és negyvenhaton megsebesültek mikor a kínai Vancaj járásban felrobbant egy petárdákat és tűzijátékokat előállító gyár. A robbanás okait még vizsgálják, az Új Kína hírügynökség balesetnek minősítette az esetet. A tartományban újév előtt fokozzák a petárdák termelését.

Robbanások sorozata döntött romba vasárnap délelőtt egy petárdákat és tűzijátékokat előállító gyárat a délkelet-kínai Csianghszi tartományban. A katasztrófa következtében legalább kilenc ember életét vesztette, negyvenhat pedig megsebesült.

Az Új Kína hírügynökség szerint baleset történt

A robbanás helyi idő szerint délelőtt háromnegyed tízkor következett be a a Panda nevű, exportra termelő társaság üzemében, amely a Vancaj járásban fekvő Hungmao városban van. A robbanások okait még vizsgálják, de az Új Kína hírügynökség balesetnek minősítette a történteket.

Vancaj járása közismert tűzijátékairól

Kínában az idén több hasonló szerencsétlenség is történt, köztük a legsúlyosabb szintén Vancaj járásban, Fanglin városban. Ott március 6-án egy iskola alagsorában működő petárdaüzem robbant fel, több mint ötven ember - többségükben gyerekek - életét kioltva.

Vancaj járás messze földön ismert tűzijátékairól, amelyek gyártását a kínai újév előtt hagyományosan fokozzák, a növekvő kereslet kielégítése érdekében.

Szeptemberben is robbantak petárdagyárak

Szeptemberben Kína középső részén két illegális petárdagyár repült levegőbe, és ennek következtében húszan vesztették életüket. November végén pedig az észak-kínai Belső-Mongóliában robbant fel egy petárdagyár, e tragédia mérlege két halott és néhány sebesült volt.