Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Mégis felépítik Harry Potter várát

2007.10.14. 01:31
Indiában egy vallási ünnepre felépítik a roxforti kastélyt, pedig J.K. Rowling beperelte a szervezőket. Az egyik szervező szerint a fából és papírból készülő épületnek semmi köze a pénzszerzéshez. A Titanicot is megépítették már egyszer, azzal senkinek nem volt baja.

Az indiai Harry Potter rajongók szombaton megkönnyebbüléssel fogadták azt a bírósági döntést, ami engedélyt adott a könyvben szereplő Roxfort kastély másolatának felépítésére. Az épületet egy hindu vallási ünnepre készítik. A tervet a könyv szerzője azonban szerzői jogainak megsértése miatt bíróság előtt megtámadta, kártérítést követelve.

"A bíróság jól döntött, most végre élőben is láthatjuk a Roxfort kastélyt", közölte a kalkuttai Harry Potter rajongói klub egyik alapítója. Az esemény szervezője szerint a nagy médiaérdeklődésnek köszönhetően rengetegen látogatják majd meg az épület fából, és papírból készült mását a vallási ünnep alatt.

A Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola már szinte teljesen elkészült mását le kellett volna bontaniuk, ha a Delhi városában ülésező bíróság J.K. Rowling javára döntött volna. Az írónő, és kiadója ugyanis kétmillió rúpiás (kilencmillió forint) kártérítést követelt a szervezőktől, ezt az összeget azonban nem tudták volna kifizetni.

Az egyik szervező még a döntés előtt elmondta, hogy az épület másolatát egy vallási ünnepre készítik, és semmi köze a pénzszerzéshez. Ez csak egy téma, mondta el a szervező, hozzátéve: egyszer a Titanicot használták fel, és akkor senki sem perelte be őket.

Az október 17-én kezdődő négynapos Durga Puja a legnagyobb kelet-indiai hindu ünnep, amikor a jó győzelmét ünneplik a gonosz felett. Kalkuttában az ünnep ideje alatt több mint tízezer ideiglenes épületet, úgynevezett pandalt emelnek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!