Elkapták Berlinben a 'menekülő embert'

2000.08.23. 09:34
Hétfőn véget ért a világ első internetes embervadászata. A Roger nevet használó készpénzt érő menekülő embert egy 25 éves újságírónő felismerte, és elfogta - tudatták a szervezők a nyilvánossággal.
A "játék" célja az volt, hogy Roger 24 napon keresztül sikeresen rejtőzzön el a német főváros forgatagában, és eközben feladatokat teljesítsen. A több ezer jelentkező közül kiválasztott holland állampolgárságú menekülő emberre bárki "vadászhatott" az interneten keresztül vagy a helyszínen.

www.realityrun.com
Az on-line-vadászat kiötlője, Alexander Skora az eseményt egy kibővített bújócskának tartja. Hasonlóan a Big Brother show-hoz a médiaeseményt nem csak reklámcsíkokkal finanszírozza, hanem célzottan teszi pénzzé az ismeretségre szert tett "hőseit". Például az interneten és egy emelt díjú telefonon közzétették, a Roger kabátjában elrejtett mikrofon által közvetített zajokat és beszélgetéseket.

A 29 éves ötletgazda üzletember merész terveket szövöget. A Reality Run fordulói véleménye szerint az internet Forma 1-es eseményei lehetnek. A legnagyobb show New Yorkban lehet jövő augusztusban, amikor a menekülés világbajnokát köszönthetik majd. Egyébként Donald Zuckerman hollywoodi producer is érdeklődött már az ötlet iránt.

Az első Reality Run forduló nem zajlott le viták nélkül. Például vita kerekedett arról, hogy ki kell-e zárni a játékból Rogert, ugyanis esténként többször nem jelent meg az előírt állandó rejtekhelyén.

Rogernak nem sikerült elbújni
Rogert nyolc napi sikeres bujkálás után végül a Potsdamer Platz egyik közkönyvtárában a Bild című bulvárújság munkatársnője leplezte le, a helyszínen órákig lesben állva - közölte a szervezők szóvivője. Jelena Nikdic megkapja a Runnerre kitűzött 10 ezer dolláros (2,9 millió forintos) díjat. Ezzel a játék végetért. Ha Rogert senki nem tudta volna leleplezni a 24 napig, az övé lett volna a pénzjutalom.

Az újságírónő szerint már hétfőn reggel érezte, hogy aznap sikerrel jár. Rogert arról ismerte fel, hogy öltözete tele volt a kommunikációs eszközökhöz szükséges kábelekkel. A hölgy az eltelt napok során több önjelölt fejvadásszal készített interjút. Végül a menekülő ember az ő karjaiba futott.

A hétfői feladat az lett volna, hogy Roger végigszámolja a könyvtár egyik tetszőleges polcán a könyveket, aztán a darabszámot és a polc koordinátáit SMS-ben átküldi a központnak. A nyereményt egyébként Jelena, a sikeres "fejvadász" egy gyermekeket segítő alapítványnak ajánlja fel.