Alfréd
-2 °C
2 °C

Több ezer áldozata lehet a Fülöp-szigeteki sárlavinának

2006.02.17. 09:29
Ötszáz lakóházat és egy iskolát temetett be a sár a Leyte-szigeten, gyakorlatilag nincsenek épségben maradt házak a sárral borított területen.

Sárlavina betemetett két falut pénteken a Fülöp-szigetek középső részén, Leyte szigetén; akár több ezer áldozata is lehet az elemi csapásnak. Legalább ötszáz lakóházat és egy iskolát temetett be a sár. Az iskolában folyt a tanítás a szerencsétlenség bekövetkeztekor. Mindössze három ház maradt épen a két faluban. Meg nem erősített jelentések szerint a terület kilencven százalékát sár borítja és gyakorlatilag nem lehet épségben maradt házakat látni.

"Olyan robajjal történt a sárlavina leomlása, hogy úgy tűnt, mintha felrobbant volna a hegy. Az egész környék beleremegett" - mondta egy túlélő a manilai rádiónak.

Eddig négy holttestet találtak a természeti katasztrófa után, de a Fülöp-szigeteki kongresszus egy képviselője, Roger Mercado azt mondta a Reuters tudósítójának, hogy a becslések szerint a kétezret is elérheti a halottak száma, hiszen rengetegen kerültek a huzamos ideje szakadó eső nyomán felázott hegyoldalról lezúduló sártömeg alá.

A Fülöp-szigeteken évente húsz tájfun söpör végig, írja a Reuters az katasztrófával kapcsolatban. 2004-ben 1800 ember halt meg vagy tűnt el csak a fővárostól észak-keletre eső területeken a viharok következtében. 1991 novemberében hatezren vesztették életüket Leyte szigetén egy hasonló sárlavinában, azt is egy trópusi vihar heves esőzései váltották ki.