Gerzson
-3 °C
2 °C

Tízezer pekingit kiengedtek a karanténból

2003.05.09. 09:36
Feloldották két pekingi egyetem zárlatát, összesen 9 221 pekingit engedtek ki a SARS-járvány miatt elrendelt karanténból a kínai hatóságok. A főváros egészségügyi irodája szerint nagyot esett a járvány terjedési sebessége, a múlt héten naponta 70-80 ember betegedet meg, május 2. óta átlagosan 30-40 új fertőzést regisztráltak.
Több mint tizennyolcezer pekingit tartanak karanténban a SARS-járvány miatt Pekingben. A hatóságok pénteken 606 ember elzárását rendelték el, 9 221 esetben azonban feloldották a karantént. Megszüntették két pekingi egyetem zárlatát.

Lassuló tempóban

Pekingben eddig 112-en haltak bele a SARS-járványba, és összesen 2169 megbetegedést regisztráltak. A város egészségügyi irodájának helyettes vezetője szerint "csitulóban van a járvány", a múlt heti napi 70-80 új megbetegedéssel szemben a héten átlag 30-40 fertőzést mértek. A korábban minden ellenőrzés alól kicsúszó betegek 40-50 százalékát teszik ki az összes SARS-fertőzöttnek - tette hozzá az egészségügyi illetékes.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legújabb mérlege szerint eddig összesen 7053 SARS-esetet vettek nyilvántartásba 33 országban, 506 a halálos áldozatok száma, és 2959 beteg gyógyult ki a fertőzésből. A legtöbben, 224-en, Kínában haltak meg, Hongkongban 208 volt a halálos áldozatok száma. Ázsián kívül Kanadában volt a legtöbb megbetegedés, összesen 146, és 22-en haltak bele. Az Egyesült Államokban 63 beteget regisztráltak, de halálos áldozat egy sem volt.

A WHO adatai szerint észleltek megbetegedéseket Olaszországban, Németországban, Nagy-Britanniában, Franciaországban, Svédországban, Romániában, Lengyelországban, Bulgáriában, Svájcban, Spanyolországban, Írországban és Finnországban is, de Európában még nem követelt halálos áldozatot a járvány. Jeleztek továbbá SARS-fertőzést Ausztráliában, Brazíliában, Új-Zélandon, Kolumbiában, Kuvaitban és a Dél-Afrikai Köztársaságban, de ezekben az országban sem voltak halottak.