Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Nancsing: tízezer ember karanténban

2003.05.06. 15:18
Tízezer embert zártak karanténba egy dél-kínai nagyvárosban, ahonnan eddig mindössze négy SARS-fertőzöttet jelentettek. A kínai parasztok hadjárata tovább tart a karanténnak kijelölt épületek ellen, miközben Pekingből hazatért mozambiki politikusokat tartanak vesztegzár alatt - biztos, ami biztos.
Kedden nyolc ember meghalt Kínában az atípusos tüdőgyulladásban, miközben az ország különböző részeiből 138 újabb megbetegedést jelentettek. Négy ember Pekingben lelte halálát; a fővárosban 563 embert tartanak karanténban.

SARS-halottak
Kína 214
Hongkong 193
Szingapúr 25
Kanada 23
Tajvan 8
(Forrás: WHO)

Nancsingban közben tízezer embert zártak el a külvilágtól, nehogy tovább terjesszék a vírust. A BBC szerint a szakembereket meglepte a döntés, mivel a több milliós déli metropolisz nem tartozott a különösebben fertőzött területek közé; eddig hat esetet jelentettek, egy sem volt halálos. A hatóságok óvnak a pániktól. Mint mondják, az intézkedésre azért van szükség, hogy ne is legyen több SARS-fertőzött a városban.

Húsz és ötven között veszélyben
Pekingben az atípusos tüdőgyulladás mindenekelőtt a 20 és 50 év közötti korosztályt támadja meg, a nemek közötti megoszlás nem mutat számottevő eltérést - derült ki az önkormányzat által kedden először nyilvánosságra hozott, még korántsem teljes statisztikai adatokból. A hétfőn hivatalosan megerősített 1897 pekingi fertőzött 73,3 százaléka, azaz 1391 beteg a fővárosi lakosság szóban forgó rétegéből kerül ki. A vírusos fertőzést elkapott személyek 8,9 százaléka, vagyis mindössze 169 beteg nem töltötte még be a 20. életévét, köztük van 8 olyan kisgyerek is, akik az iskoláskort sem érték el. Az 50 év feletti korosztályból 337-en betegedtek meg, ami az összes fertőzés 17,7 százaléka.

Kína falusi vidékein élők nem annyira megértők, mint a városiak. Három faluból jelentettek olyan eseteket, hogy a karanténnak lefoglalt állami épületeket, többnyire iskolákat, megrohamozták és felgyújtották a kórtól rettegő parasztok. Pekingi tudósítók szerint több ilyen akció is lehetett, de a helyi hatóságok gyakran elhallgatják ezeket az eseteket, és nem továbbítják Pekingbe. Az országban a kínai hivatalos hírügynökség szerint legalább 16 ezer ember van karanténba zárva.

A SARS tovább terjed. A kolumbiai egészségügyi miniszter bejelentése szerint egy Hongkongból egy hónapja hazatért húszéves lány megfertőződött a vírussal. Mozambikban a kormányzó párt Kínából hazatérő magas rangú politikusát és öt munkatársát elővigyázatosságból karanténba zárták. A WHO illetékesei attól tartanak, hogy ha az atípusos tüdőgyulladás a szervezett egészségügyi ellátással jórészt nem rendelkező Afrikára is átterjed, akkor a jelenleginél nagyságrendekkel nagyobb lehet a halottak száma.