Ervin
14 °C
21 °C

Leszoktatná a békaevésről a falusiakat a polgármester

2004.03.23. 16:41
Az erdélyi Vármezőn ezután feltehetőleg kevesebb gyepi béka fogy majd, ugyanis a falu vezetője megkérte a helybelieket: ne egyenek többé a veszélyeztetett faj egyedeiből. A fokhagymás sült békacomb az egyik kedvelt szezonális ételnek számít a szilágysági településen.
Gavril Banut, a Szilágy megyei Vármező (Buciumi) polgármestere felszólította a falu lakóit: ezután tartózkodjanak a rozsdásvöröses színű gyepi béka fogyasztásától, különben elkerülhetetlenül eltűnik a környékről az amúgy is ritka faj.

Gyepi béka
Az erdélyi falu első embere szerint évről-évre egyre kevesebb Rana temporaria temporaria él a Vármezőt körülvevő területeken. A populációcsökkenés fő okaként a helyi gasztronómiai sajátosságokat vádolja a vidéki politikus: a fokhagymás sült békacomb roppant népszerű szezonális ételnek számít a fafaragásairól és fazekasművészetéről ismert szilágysági településen - írja a Libertatea napilap.

A veszélyeztetett fajért aggódó Banut most posztereket rakatott ki a térségben mindenfelé, arra kérve az embereket: egyenek inkább valami mást, csak ne a 2003-ban kiadott 18000 lejes bélyegen is megörökített kétéltűt.

A néhol hegyi békának is nevezett gyepi béka a biológusok szerint ritkán elõforduló, magas-hegyvidéki faj. Magyarországon csak a Bükki Nemzeti Park, valamint a Börzsöny- és Zempléni-hegység nedvesebb részein lehet vele találkozni, eszmei értéke tízezer forint.