Pongrác
11 °C
27 °C

Gyorséttermet vezet Szaddám főszakácsa

2005.08.09. 08:07
A francia Figaro Észak-Irakban, Erbilben talált rá Szaddám Huszein főszakácsára, aki gyorséttermet vezet azóta, hogy 2003 áprilisában elmenekült Bagdadból, amikor bevonultak az amerikai csapatok az iraki fővárosba.

Szaddam Husszein nagy gurman volt, nem tett egy lépést sem szakácsai nélkül, minden étkezése előtt ők voltak az előkóstolók is - emlékezett a volt iraki elnök egykori konyhafőnöke a Figaro című francia napilapban.

A beduin konyhát szerette

P. úr, akit csak így emleget a francia lap, titkolja személyazonosságát, mert attól tart, hogy a kurdok lakta vidéken bojkottálnák a vendéglőjét, ha megtudnák, ki volt ő régebben. A séf nosztalgiával beszélt egykori kenyéradójáról, aki szeszélyes volt az evésben is, és legjobban a tradicionális iraki ételeket szerette, úgy, ahogy azokat a beduinok készítik.

A volt iraki elnök mindig nagyon óvatos volt - emlékszik vissza -, még akkor is a saját szakácsai kísérték, amikor arab országba látogatott. Minden ételt, amelyet elé tettek, először annak a szakácsnak kellett megkóstolnia, aki készítette. Ennek ellenére 1996-ban az egyik szakácsa mégis megpróbálta megmérgezni Szaddámot. A férfit agyonlőtték.

P. úr bevallotta, hogy ha most kéne szavaznia, csukott szemmel is újra Szaddamra voksolna, mert "Iraknak kell a kemény kéz."