Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Új eljárás Simon Tibor meggyilkolása ügyében

2005.02.17. 10:31
Hatályon kívül helyezte a Fővárosi Ítélőtábla a Simon Tibor meggyilkolása ügyében tavaly júniusban született első fokú ítéletet. Az egykori ferencvárosi futballistát 2002 áprilisában verték halálra egy budai szórakozóhely előtt.

Új eljárásra utasította a Fővárosi Bíróságot a Fővárosi Ítélőtábla, és egyúttal hatályon kívül helyezte a Simon Tibor meggyilkolása ügyében hozott elsőfokú határozatot.

A határozat értelmében az elsőrendű vádlott, G. János továbbra is előzetes letartóztatásban marad, míg O. Roland, H. János és H. Attila kikerülnek az előzetes letartóztatásból, és szabadlábon várhatják az ügy folytatását, bár lakhelyüket nem hagyhatják el. A rendelkező rész felolvasása után a hallgatóság üdvrivalgásban és tapsban tört ki, a vádlottak szép számban megjelent hozzátartozói és ismerősei örömmel fogadták az ítélőtábla döntését.

Téves következtetések

A másodfokon hozott határozat indoklása szerint az első fokon eljáró bíróság a tényállást hiányosan állapította meg, a tényekből téves következtetéseket vont le, és pontatlan megállapításokat fogalmazott meg. Az ítélőtábla fellebviteli bírósága kifogásolta többek között, hogy a tanúvallomásokat nem vetették össze a vádlottak vallomásaival, és a szakértői vélemények egy részét is figyelmen kívül hagyták. Nem vizsgálta azt sem a Fővárosi Bíróság, hogy a vádlottak ruháján, így az elsőrendű vádlott bal cipőjén talált vérnyomok miként kerültek oda.


Klikk a képre!

Az elsőrendű vádlottat nem ismerték fel a szemtanúk, hangzott el az indoklás részeként. Az ügynek rengeteg tanúja van, a szórakozóhelyen történtek, az utcai verekedés többek szeme láttára zajlott, a Fővárosi bíróság azonban elmulasztotta összehasonlítani az eltérő tanúvallomásokat, nem vetette össze az ellentmondó részleteket. Mindezeket figyelembevéve tartotta érdemi felülbírálatra alkalmatlannak a Szebeni László vezette első fokú bíróság ítéletét az ítélőtábla.

Az új lejárást a Fővárosi Bíróság másik tanácsa folytatja majd le, az új testületnek az ítélőtábla iránymutatása szerint többek között ismét ki kell hallgatnia a vádlottakat, az eddig beszerzett tanúvallomásokat és szakértői véleményeket újra kell értékelnie, több szemtanút ismét be kell számoltatni a szórakozóhelyen történtekről, illetve az utcán látottakról.

Késett a segítség?

Korábban a védelem képviselői arra kérték a másodfokon eljáró bíróságot, hogy nyissa meg újból az ügy bizonyítási eljárását.

Az elsőrendű vádlott védőjének álláspontja szerint az elsőfokú bíróság nem hagyhatta volna figyelmen kívül, hogy Simon Tiboron alig voltak sérülések, azaz olyan körülmények között nem történhetett a bántalmazás, ahogy azt a bíróság megállapította. Az ügyvéd szerint nem emberölés, hanem halált okozó testi sértés történt, ezért a büntetés enyhítését is kérte.

A másodrendű vádlott ügyvédje, szakértői véleményre hivatkozva, azt állította, Simon Tibor a mentők késlekedése miatt halt bele az őt ért bántalmazásba. A mentő orvos nélkül vonult ki a bántalmazás helyszínére és Simon Tibor csak két és fél óra elteltével került műtőasztalra. A védő szerint, ha ez egy órán belül megtörténik, a sportember túlélhette volna az esetet, a halál fő oka ugyanis az agy hiányos oxigénellátása volt.

Elsőfokon 10-12 évet kaptak

Képek Simon Tibor temetéséről

A Fővárosi Bíróság 2004. június 16-án első fokon bűnösnek találta Simon Tibor megölésében az ügy négy vádlottját , helyt adva az ügyészség indítványának, és emberölés miatt börtönbüntetésre ítélte az egykori válogatott focista támadóit. A fellebbezések miatt nem jogerős ítéletében az elsőrendű vádlottra tizenkét év, a másod- és harmadrendű vádlottakra tíz-tíz év, a negyedrendűre nyolc év szabadságvesztést szabott ki a bíróság.

Az egykori ferencvárosi futballista, majd soproni szakvezetőt 2002. április 21-én a fővárosi Cafe Allure nevű szórakozóhely előtt a vádlottak olyan súlyosan bántalmazták, ütötték, rúgták, hogy két nappal később belehalt sérüléseibe.

A verekedést megelőzően Simon pezsgőt locsolt szét és az asztalon táncolt a szórakozóhelyen, ahol emiatt összetűzésbe is került későbbi támadóival. Simon még a szórakozóhelyen bocsánatot kért az általa megbántottaktól. Miután távozott a helyszínről, a későbbi vádlottak utána mentek, és az utcán megtámadták.