Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Megkezdődött a Siemens-ügy tárgyalása

2008.05.26. 18:32
Reinhard H. bűnösnek vallotta magát a németországi Siemens-botrány első tárgyalásán. A cég 57 éves alkalmazottja azt mondta, fenntartásai voltak neki és kollégáinak is, de egy éven keresztül felsőbb utasításokat hajtott végre. Feladata az volt, hogy fiktív cégeket hozzon létre, és fekete pénzeket utaljon át.

Elismerte bűnösségét a Siemens-korrupciós botrány első bírósági vádlottja hétfőn, ugyanakkor azt állította, hogy ő maga csak kiszolgáló volt a vesztegetési rendszerben.

A müncheni főügyészség korábban a világ egyik legjelentősebb ipari és elektronikai konszernjének 270 jelenlegi, illetve volt alkalmazottja - köztük vezető beosztású személyek - ellen kezdeményezett eljárást azzal a váddal, hogy közreműködtek a több mint 1 milliárd eurót kitevő megvesztegetési kifizetésekben.

A korrupciós ügyletre több mint másfél évvel derült fény, a vizsgálatok azóta kiderítették, hogy a botrány a konszern szinte valamennyi területére kiterjedt, és a különböző megrendelések elnyerése fejében számos európai, továbbá Európán kívüli országban utaltak ki megvesztegetési pénzeket, továbbá egyéb illegális ügyletekre.

A müncheni ügyészség hétfőn kezdte meg az első vádlott, egy bizonyos Reinhard H. ügyének tárgyalását. Az 57 éves volt alkalmazott - aki a cég elektronikai részlegénél dolgozott - bírósági források szerint elismerte bűnrészességét, de hangoztatta, hogy egyfajta kiszolgálóként annak idején - több mint egy éven keresztül - csak a felsőbb utasításokat hajtotta végre.

Ezeknek az utasításoknak megfelelően feladata a fekete pénzek átutalása, továbbá a korrupciós ügyletek leplezése céljából úgynevezett fiktív cégek létrehozása volt. Szavai szerint neki kellett biztosítania azt, hogy a korrupciós pénzek a címzetteknél landoljanak. Neki és kollégáinak kezdettől fogva fenntartásaik voltak a törvénytelennek tartott ügyletekkel szemben, de - mint fogalmazott - utasításra, a cég érdekében cselekedtek.

A megvesztegetési ügyletek egyébként 2000 és 2006 között történtek. Reinhard S. szerint azokról tudomása volt a konszern akkori, legmagasabb rangú vezetőinek, egyebek között az igazgató tanács képviselőinek is.

Az elsőszámú gyanúsított korábban Heinrich von Pierer, az igazgató tanács, majd a felügyelő bizottság egykori elnöke volt, akit több korábbi Siemens-menedzser is megvádolt azzal, hogy a tetemes megvesztegetési pénzek kifizetésére ő adott utasítást. Von Pierer - aki 1992 és 2005 között volt az igazgatótanács elnöke, majd 2007 tavaszáig a felügyelőbizottság élén állt - cáfolta az ellene felhozott vádakat. A müncheni ügyészség a közelmúltban úgy döntött, hogy nem indít hivatalos vizsgálatot indít Heinrich von Pierer tényleges szerepének tisztázására, a hétfői tárgyalás azonban új megvilágításba helyezheti a korábbi határozatot.