Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Velejéig volt korrupt a Siemens

2008.04.30. 11:49
A Siemenst átvizsgáló amerikai könyvvizsgáló iroda megállapította: a 2000 és 2006 közötti megvesztegetések a konszern szinte valamennyi ágazatára kiterjedtek. A felügyelőbizottság most pert indítana, meg nem erősített sajtóinformációk szerint az első számú célpont Heinrich von Pierer, az IT, majd a FB volt elnöke, akit több korábbi Siemens-menedzser is megvádolt azzal, hogy annak idején tetemes vesztegetési pénzek kifizetésére adott utasítást.

A korrupciós botrány a Siemens szinte valamennyi területére kiterjedt, s számos külföldi országban került sor vesztegetési pénzek kifizetésére - állapították meg a világ egyik legtekintélyesebb ipari és elektronikai konszernjénél végzett belső vizsgálatok. A vizsgálatokból, melyeket a Siemens jelenlegi vezetősége kezdeményezett, szerdán hoztak nyilvánosságra részleteket.

A Siemens felügyelőbizottsága (FB) elhatározta, hogy kártérítési igényt támaszt a cég korábbi vezetőivel szemben, akiket megítélés szerint legalábbis közvetett felelősség terhel a történtekért. Az említett belső vizsgálat szerint a korrupció következtében a Siemenst 1,6 milliárd eurós kár érte.

Szerdai értesülések szerint a FB azt követően határozta el a korábbi vezetőkkel szembeni rendkívül kemény - s mindeddig egyedülálló - fellépést, hogy az igazgatótanács (IT) megbízásából a Siemenst átvizsgáló amerikai könyvvizsgáló iroda megállapította: a 2000 és 2006 közötti megvesztegetések a konszern szinte valamennyi ágazatára kiterjedtek. Ezek szerint az iroda a Siemens csaknem összes részlegében, illetve számos külföldi országra vonatkozóan talált olyan iratokat, amelyek a megvesztegetéssel kapcsolatos magatartásra utaltak. Saját külön vizsgálatában egyébként ugyanezt állapította meg a müncheni ügyészség is.

Az amerikai iroda - mint kiszivárgott - azzal vádolta meg a konszern korábbi vezetőit, hogy visszaéléseket követtek el, s a gyanú szerint megszegték a törvényt, illetve a belső szabályokat. Egyes menedzserek ellen pedig azt a vádat hozta fel, hogy voltak információik az állítólagos megvesztegetésekről, de azokra nem megfelelően és nem elég gyorsan reagáltak. Az iroda ugyanakkor teljes bizalmáról biztosította az IT új vezetőjét, a kilenc hónappal ezelőtt hivatalba lépett Peter Löschert.

A FB egyelőre nem közölte, hogy a korábbi vezetők közül kikkel szemben tervezik kártérítési igény előterjesztését. Meg nem erősített sajtóinformációk szerint ugyanakkor az első számú gyanúsított Heinrich von Pierer, az IT, majd a FB volt elnöke, akit több korábbi Siemens-menedzser is megvádolt azzal, hogy annak idején tetemes vesztegetési pénzek kifizetésére adott utasítást. Von Pierer, - aki 1992 és 2005 között volt az IT elnöke, majd 2007 tavaszáig az FB élén állt - cáfolta az ellene felhozott vádakat. Mindennek ellenére - mint szerdán közölték - a müncheni ügyészség azt tervezi, hogy hamarosan hivatalos vizsgálatot indít Heinrich von Pierer tényleges szerepének tisztázására.

Sajtójelentések szerint egyébként a korrupciós ügyleteket vizsgáló amerikai cég a vesztegetésben érintett országok között név szerint Nigériát, Norvégiát, Olaszországot, Oroszországot, Ausztriát, Görögországot és Malajziát említette.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!