Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Több mint harminc év börtön Soproni Ágnes fiának?

2002.03.06. 17:36
A tizenöt év nagyon kevés ennek a két fiatalembernek - mondta a vádat képviselő ügyész Soproni Ágnes fiára és annak barátjára utalva. Ezért mindkettőjük estében életfogytiglani szabadságvesztést indítványozott Soproni Ágnes meggyilkolásáért és az ebben való közreműködésért. Ez a ma hatályos törvény szerint legkevesebb harminc évet jelent. Ezt a minimumot Lázár Zsolt esetében elfogadhatónak tartja az ügyész, az értelmi szerzőnek és felbujtónak, Soproni Ágnes fiának azonban ennél többet kér.
- Ölni különböző módon lehet. Ezek közül a legsúlyosabb - és a legszigorúbban büntetendő - amikor előre eltervezik a gyilkosságot. Amikor valaki azzal a gondolattal él, hogy valakit meg fog ölni. Ezt tette a két fiú is. Lázár Zsolt mint tettes, Petróczi András (Pepó) - Soproni fia - pedig mint felbujtó. Ezért lenne nagyon kevés, súlytalan büntetés a határozott idejű szabadságvesztés, ami 15 évet jelent - érvelt a vádhatóság képviselője a Fővárosi Bíróságon.

Mikor szabaduljanak a vádlottak?

Az ügyész vádbeszédében arra is kitért, hogy még a felmenők sérelmére elkövetett bűncselekmények között is egyedi ez az ügy, hiszen az ilyen gyilkosságokat többnyire indulatból követik el. De Lázár és Petróczi hidegvérrel cselekedett: így ölte meg Lázár az alvó színésznőt, darabolta fel másnap, csomagolta kis szemeteszsákokba és ásta el a Solymár környéki kiserdőben. Pepó pedig asszisztált mindehhez. Az ügyész szerint egyetlen eldöntendő kérdés van csupán: akarja-e a bíróság őket 10 év múlva szabad emberként az utcán látni.

Az emberölés előkészületével vádolt Dajka Beátának felfüggesztett börtönbüntetést és pénzmellékbüntetést indítványozott. Ezzel is érzékeltetve, hogy menyire akceptálja, hogy a lány felvette a kapcsolatot a rendőrséggel. Igaz, csak azok után, hogy hallott Soproni Ágnes eltűnéséről. Majd pedig részletesen beszámolt arról, hogyan ajánlotta fel neki Pepó, hogy ölje meg az anyját.

Az ügyvéd szerint Lázár nem veszélyes

Lázár Zsolt védője nem vitatta mindazt amit védence tett. Csakhogy szerinte ha nincs Petróczi András, semmi nem történt volna. Ha tudományosan ki lehetne mutatni, hogy milyen hatással volt Lázárra Pepó, akkor védencem felmentését indítványoznám - érvelt az ügyvéd. A harminc éves szabadságvesztés szerinte annyit jelentene, hogy elvennék az új élet esélyét Lázártól. Pedig ez a fiú nem jelent veszélyt társadalomra - mondta az ügyvéd.

Bárándy György nem tudja eldönteni, hogy Lázár vagy Petróczi mondott-e igazat. Mindenesetre ő úgy látja, hogy jelen esetben simán emberölésről van szó, amiben védence bűnsegéd. A büntetés kapcsán pedig az ügyvéd arról beszélt, hogy a társadalom érdeke, hogy csak az bűnhődjön, aki bűnös és csak annyira, amennyire megérdemli. Azt pedig nem lehet figyelembe venni, ahogy a sajtó - érthetetlen módon - túllihegte ezt az ügyet. Dajka Beáta védője a lány felmentésért kérte.

"A harminc év iszonyú"

- Nem vagyok a szavak embere - kezdte az utolsó szó jogán mondandóját Lázár Zsolt. A mai napig nem tudom, hogy mi volt az, ami miatt mindez megtörtént. Megbántam és szégyellem magam. A harminc év iszonyú - fakadt ki. Szerettem volna főiskolára menni. De ki akar egy ötven éves embert alkalmazni. Mindezért azt kérte a bíróságtól jól gondolja át, hogy ő mennyire bűnös.

Pepó arcizmai rángásából ítélve megint nagyon ideges volt. Ő egy történtet mesélt el: Akkor amíg három évig édesapjával Finnországban élt egyszer sírva fakadt és azt mondta az apjának, szerinte mentálisan lesz valami baja attól, hogy ilyen hosszú ideig nincs az anyjával. Igazságos és méltányos ítéletet kért a bíróságtól. Ha választhatna most ő lenne halott az anyja helyett. De ez nem lehetséges. Ő pedig sem magával sem mással nem fog tudni elszámolni a történtekért.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!