Hat évet is kaphat a spermacsempész feleség

2002.12.09. 13:45
Spermacsempészet miatt vádat emeltek egy elítélt rab és felesége ellen az Egyesült Államokban. Az ügyben négy börtönőr is érintett, a férfi spermáját mélyhűtő edényekben csempészték ki a börtönből. A férj éppen 24 éves börtönbüntetés tölti, ha bűnösnek találják újabb 35 évet kaphat.
A férj egy pennsylvaniai börtönben raboskodik. A börtön vezetésének négy évvel ezelőtt tűnt fel, hogy az 1988-ban gyilkosságért és zsarolásért 24 évre ítélt Kevin Granatóhoz felesége egy karon ülő kisgyermek társaságában érkezett, akit a férfi a gyermekének hívott.

Nem alkotmányos
Az Egyesült Államok elítéltjeinek nem alkotmányos joga az utódnemzés. Az elítéltek börtönbe vonulásukkal ugyanis lemondanak az utódnemzés jogáról. A szaporodás összeférhetetlen a bebörtönzés céljaival. Ez a büntetési rendszer természetéből és céljaiból fakad, amely magában foglalja az elítéltek elszigetelését, büntetését, rehabilitációját. Ebbe beletartozik az is, hogy az elítélteknek le kell mondaniuk az apaság örömeiről is.
A férj 35 évet is kaphat

A bíróság múlt héten emelt vádat a házaspár ellen. Ha a testület bűnösnek találja az asszonyt bűnszövetség és tiltott eszköz - mélyhűtött spermák tárolására alkalmas edény - börtönbe történő becsempészése miatt, akkor akár 6 év szabadságvesztésre is ítélheti, férje pedig további 35 év börtönbüntetésre számíthat.

A "kiszivárogtatásban" négy börtönőr is bűnösnek vallotta magát: kettőt közülük azzal vádolnak, hogy csúszópénzt fogadtak el a tárolóedények be- illetve kicsempészéséért.

A sikertelen megtermékenyítési akciót is bűntetik

Granatón kívül az Allenwood szövetségi börtön egy másik rabja, Antonio Parlavecchio és hitvese is hasonló módszerrel próbálkozott, de az asszony a börtönből kicsempészett spermák segítségével nem tudott teherbe esni. Ők is lebuktak, a bíróság Maria Parlavecchiót egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, férje 2004-ig tartó büntetését pedig hat hónappal meghosszabbította.