Újabb magyar hegymászók jártak szerencsétlenül az osztrák Alpokban

2003.12.01. 10:10
Megmentették az osztrák hegyi mentők azt a magyar hegymászót, aki vasárnap rekedt az ausztria Hochtor csúcsának a közelében. Az osztrák helyi mentő osztagok egész éjszaka folytatták a mentést. A mobiltelefonnal, zseblámpával felszerelt hegymászó társa viszont, aki vasárnap zuhant le a hegyről, továbbra sem találják a keresőcsoportok. Közben megérkezett a stájerországi helyszínre az a szombathelyi mentőcsoport, amely szintén részt vesz a kutatásban.
Sigmund Schnabel őrnagy, a liezeni csendőrség biztonsági felügyeletet ellátó szolgálatának a vezetője az MTI bécsi tudósítójának telefonon elmondta, hogy a magyar hegymászót hétfőn hajnalban találta meg a mentőszolgálat. Helikopterrel egy menedékházba szállította, ahol orvosi kivizsgálásnak vetik alá. A tiszt arról számolt be, hogy hétfőn helikopterrel keresik a megmentett magyar társát, aki vasárnap zuhant le a hegyről. Az éjszaka megezdett mentési munkálatokat a rendkívüli időjárás és a sötétség akadályozta. A Hochtor hegycsúcsot mintegy negyven centiméter vastagságú hó borítja, miközben szinte szakadatlan a hóesés. A mentésben mintegy harminc osztrák hegyi mentő vesz részt, s több helikopter is bekapcsolódott a kutatásba.

A négyfős szombathelyi csoport hétfőre virradó éjjel érkezett a helyszínre, s szintén részt vesz a mentésben.

Szombathelyi csoport tagjai

Vasárnap este a 777 Mobil szolgálat számolt be arról, hogy újabb magyar hegymászók jártak szerencsétlenül a nap folyamán Ausztriában. Információk szerint két szombathelyi hegymászó a stájerországi Hochtor csúcs megmászására tett kísérletet, amikor egyikük mintegy 200 méterrel a 2372 méter magas csúcsra való feljutás előtt egy gerincről lezuhant és nyoma veszett. Társa a sziklafalon rekedt, minden felszerelés nélkül, egy elemlámpával, illetve egy mobiltelefonnal. Őt megtalálták a mentők.

Az MTI értesülése szerint egy szombathelyi hegymászó csoport tagjairól van szó, akik közül hárman indultak útnak Ausztriába. Az Ennstaler Alpok legmagasabb csúcsának, a Hochtor csúcsnak a megmászására végül közülük csak ketten vállalkoztak, s nem sokkal a cél elérése előtt történt a szerencsétlenség. A sziklafalon rekedt hegymászó értesülések szerint elemlámpájával vészjelzéseket adott le a helyi hegyi mentők számára, a mobiltelefon segítségével pedig szombathelyi barátait értesítette.

Nem tudnak róla

Az MTI bécsi tudósítóját az Osztrák Hegyi Mentőszolgálat központi ügyelete vasárnap késő este még úgy tájékoztatta, hogy nincs tudomása újabb magyar hegymászók szerencsétlenségéről. A stájeországi csendőrség ugyancsak azt válaszolta, hogy nem tud a szerencsétlenségről.

Egy 30 éves magyar rendőr szerdán zuhant le Ausztria legmagasabb hegycsúcsánál, a Grossglockner csúcsnál. A magyar hegymászónak nyoma veszett, s az osztrák mentőosztagok vasárnap leállították a kutatást.