Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Lehet 'szarjankózni' az olasz parlamentben

2004.02.06. 16:34
Szavazott az olasz képviselőház arról, fegyelmi eljárás indítható-e egy képviselő ellen, aki "szarjankónak" (pezzo di merda) merte nevezni egyik parlamenti kollégáját.
A nemzet választottjai a La Repubblica című lap pénteki közlése szerint úgy döntöttek, hogy nem vonható felelősségre a vitatott kijelentés miatt Stefano Stefani képviselő, volt államtitkár-helyettes.

"No lám, kit látunk!"

A parlamenti szintre emelkedett kiszólás 2000. május 31-én hangzott el, amikor Stefani megpillantotta Daniele Apolloni képviselőtársát, aki előzőleg kilépett abból a pártból amelynek mindketten tagjai voltak.

"No lám, kit látunk! Apollonit, ezt a Szarjankót! Maga a bíró mondta nekem, hogy nevezzem nyugodtan Szarjankónak!

Négy év gondolkodás után döntöttek

Apolloni nem így gondolta, és a parlamentben tett panaszt. A képviselőház voksolásán viszont, amelyre tehát csaknem négy évig tartó alapos megfontolás után került sor, kitűnt, hogy a többség szerint "pezzo di merda" szalonképes a politikában: a honatyák szerdán 265 szavazattal 165 ellenében besorolták a nem támadható kijelentések közé Stefani szavait.

Keresetlen stílus

Ha Stefani megfogalmazásai ezúttal nem is jártak parlamenti következményekkel, az olasz Északi Liga politikusának már sokba került keresetlen stílusa.

Stefani tavaly azért kényszerült lemondásra helyettes államtitkári tisztségéről, mert a német turistákat lármás csőcseléknek nevezte, s emiatt Gerhard Schröder kancellár majdnem lemondta szokásos évi olaszországi nyaralását.

A kijelentés tovább fokozta az olaszok és a németek között kialakult rosszhangulatot, amit az okozott, hogy Silvio Berlusconi, az EU akkori soros elnöke Martin Schulzot, az Európai Parlament német szociáldemokrata képviselőjét egy náci koncentrációs tábor kápójához hasonlította és szavaiért nem kért bocsánatot.